22.05.2017 u 11:32 | Featured | Komentari

Vježbe za mozak Vladete Jerotića: U 92. godini sačuvao savršeno pamćenje!

Kako pamtite toliko?

vladeta-jerotic-1450541901-75460
“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske riječi. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, njemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Engleski sam naučio poslije 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko mjeseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez riječnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvijek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Preslišam se prvo dvije-tri nove riječi od prije dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove riječi iz teksta bilježim u riječnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one riječi od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom riječniku.

Druga stvar je učenje pjesmica. Nalazite nove pjesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvježavate ga.

Uzmite pjesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pjesnika. Ne moraju biti to dugačke pjesme, mogu biti kraće. Učite pjesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Naučite je pa se poslije 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili. Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pjesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu.”

Izvor: zelenaucionica

Vaš komentar na članak: