18.06.2015 u 8:38 | Featured, Zdravlje | Komentari

MARGARIN, ČIPS i POMFRIT uskoro će biti zabranjeni ZAKONOM!

Da li volite pomfrit, čips i druge poslastice koje se prave dubinskim prženjem? Ove namjernice će uskoro biti zakonom zabranjene.

Pomfrit-otrovno-620x350

Kako stvari stoje, trans-masti će biti zabranjene, a to znači da više neće biti čipsa, pomfrita, krofni, margarina, kokica iz mikrotalasne i svih drugih proizvoda koji sadrže ove masnoće. Bar ih više neće biti u tom obliku.

Trans-masti su određene nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama, a njihovo konzumiranje se dovodi u vezu sa srčanim bolestima i mnoge vladine organizacije i centri za kontrolu hrane, zalažu se za njihovu zabranu.

Navodi se da trans-masti više nisu okarakterisane kao bezbedne za konzumiranje, što znači da će njihovo korišćenje u proizvodnji hrane biti zabranjeno.

Loading...

Kompanije koje proizvode hranu s trans-mastima imaju tri godine da ih izbace iz upotrebe, a moći će da ih koriste samo u posebnim slučajevima i uz specijalnu dozvolu.

FDA (Food and Drug Administration), agencija pri Ministarstvu zdravlja SAD, zadužena za kontrolu kvaliteta hrane i lijekova, predložila je zabranu trans-masti još 2013. Međutim, tek sada je objavljeno da je ta odluka važeća.

Ovu odluku smo doneli na osnovu naučnih dokaza i ispitivanja. Studije su pokazale da ishrana igra značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti i ova odluka je u skladu sa drugim inicijativama FDA za poboljšanje zdravlja Amerikanaca – kaže Suzan Mejn direktorka centra za bezbednost hrane u FDA.

Brojna istraživanja su pokazala da trans-masti povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi, a smanjuju nivo dobrog holesterola.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da će uklanjanje trans-masti sprečiti ča 20.000 srčanih udara i 7.000 smrti usled srčanih bolesti godišnje.

Iako se sve ovo odnosi na SAD, standardi koji se tamo primanjuju vremenom će se preslikati i na Evropu, pa i na našu zemlju.

Od 2006. proizvođači hrane morali su transparentno da istaknu količinu trans-masti u svojim proizvodima, a to je rezultiralo time da njihova količina u proizvodima padne za 78 odsto.

Izvor: telegraf.rs/ LiveScience

Vaš komentar na članak: