24.10.2014 u 6:45 | Featured, Zdravlje | Komentari

Talog od kafe: Višenamjenska uloga!

Talog od kafe možete da iskoristite za pravljenje maske za lice, balzama za kosu, pilinga za ruke…

kafa (1)

Maska za lice

Napravite masku za lice tako što ćete u blender staviti talog kafe i malo maslinovog ulja. Dobijenu smjesu nanesite na lice, usput lagano masirajući kožu i isperite nakon 30 sekundi. Kafa ima antiinflamatorno dejstvo, a antioksidanti u maslinovom ulju će hidrirati vašu kožu.

Njega za brži rad kose

Izmasirajte nježno kožu glave talogom kafe, kako biste stimulisali rast kose. Mješavinu kafe i maslinovog ulja, takođe možete iskoristiti za njegu oštećenih krajeva kose. Naravno, nakon toga kosu operite šamponom i vodom.

Borac protiv celulita

Ne morate da idete na skupe masaže kako biste uklonili celulit! Izmasirajte “problematične” dijelove kože talogom od kafe dok se tuširate, najbolje kružnim pokretima.

Neutralizator mirisa

Kafa apsorbuje mirise, pa talog možete staviti u posudu i postaviti na mjesto odakle dolaze (neprijatni) mirisi. Time, na primer, možete osvježiti kuhinju nakon spremanja obroka.

Piling za ruke

Talogom kafe istrljajte kožu ruku kada ih perete. Na taj način ćete skinuti mrtve ćelije, a koža će ostati glatka.

Pranje sudova

Naravno da talog kafe nećete koristiti umjesto deterdženta za pranje sudova, ali eventualne tvrdo skorele ostatke na posuđu, koji ponekad ostanu nakon kuhanja, možete ukloniti trljajući sud talogom kafe.

Zaštita od ujeda insekata

Zaštite se od ujeda insekata tako što ćete talog kafe staviti na osušenu koru pomorandže. Kofein pomiješan sa mirisom pomorandže trebalo bi da male napasti drži podalje od vas.

Izvor: pressonline

Vaš komentar na članak: