23.11.2016 u 10:31 | Featured, Zdravlje | Komentari

Tajni svjedok: ‘Varaju nas na starom mesu, mrkvi, mlijeku…’

EKSKLUZIVNO: 24sata donose ispovijest vozača hladnjače koji otkriva šokantne činjenice: ‘Meso kojem ističe rok trajanja se prepakira, a na mrkve se samo zalijepe nove etikete’

meso

Nažalost, slučajevi zamrznutog mesa koje se uvozi u Hrvatsku nisu novi i tome treba stati na kraj. Godinama tome svjedočim, ali ne radi se samo o mesu…

Priča za 24sata vozač (podaci poznati redakciji) u jednoj prijevozničkoj tvrtki. Više od 15 godina kao vozač za razne prijevozničke tvrtke prevozi i raznu hranu cijelom Europom. Od Švedske do Hrvatske, od Rusije do Portugala.

Inspektori Ministarstva poljoprivrede su i u posljednjoj kontroli otkrili upravo tone mesa s isteklim trajanjem koje je trebalo biti prepakirano, a sad će biti poslano na uništenje. Ministarstvo poljoprivrede još nije završilo službeni nalaz i objavilo tvrtke u kojima je ono pronađeno. Objava se očekuje u srijedu ili četvrtak, a ministar Tomislav Tolušić im je najavio velike financijske kazne i kaznene prijave zbog ugrožavanja zdravlja.

Loading...

Sve što je Tolušić rekao, naš sugovornik, vozač kamiona, kroz godine je gledao svojim očima. Uvjeren je da je uvoznički lobi tako jak da nikakve inspekcije dosad nisu uspjele stati na kraj uvozu loše hrane u zemlju.

- I ja imam djecu, znam koje stvari ne ulaze u moju kuću – objašnjava zašto je odlučio otvoriti dušu.

I sad je izvan Hrvatske i čeka utovar u kamion. Dovozio je hranu i u velike prehrambene tvrtke u Hrvatskoj, ali i u puno manjih koje se bave uvozom “svega i svačega”, kaže.

- Meso koje je pred kraj roka trajanja u starim članicama EU jeftino stiže u Hrvatsku. Zamrzava se i onda ima rok trajanja još dvije godine kod nas. Ili uz dodatak aditiva završava u paštetama, hrenovkama i sličnim prerađevinama – priča nam.

No daleko od toga da je problem samo u mesu, pa iznosi šokantna svjedočanstva o uvozu hrane koji traje godinama.

Mrkva stara godinu dana iz inozemstva, postajala bi hrvatskom samo zahvaljujući prepakiranju o novoj naljepnici. Mlijeko se uvozi u prahu, a vara se i na datumima proizvodnje.

Konačni obračun

Zakon o hrani definira tko je odgovoran za sigurnost hrane. To je proizvođač, odnosno onaj koji stavlja hranu u promet. Odgovornost države je minimalna, kaže Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pro HZJZ-u.

  • Inspekcija samo provjerava drži li se se subjekt u poslovanju hranom zakona – dodaje Katalenić.
  • Svaki subjekt u poslovanju s hranom mora načiniti plan samokontrola, procedure postupanja i to mora provoditi. U praksi to znači da subjekti, osim kontrole samog poslovanja s hranom, kontroliraju i proizvode – slanjem uzoraka proizvoda na laboratorijsku analizu – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
  • Država ni ne može platiti uzorkovanje svake pošiljke koje nam stignu. Kontrole jednostavno moramo prepustiti trgovcima koji opet vjeruju svojim dobavljačima. Ako dobavljač dobiva od proizvođača certifikat da je sve u redu, on to može provjerit jednom ili dva put godišnje – objašnjava Katalenić zašto su kontrole tako rijetke i dodaje zastrašujući podatak da u Europskoj uniji samo osam do 10 posto onih koji stavljaju hranu na tržište koji su u svojoj hrani našli nepravilnosti, a zatim ih prijavili nadležnih institucijama.

Kako to da se u zadnjih nekoliko dana pronašlo toliko zdravstveno neispravne hrane, Katalenić kaže da su se očito ‘oni koji stavljaju hranu na tržište malo opustili’.

U veterinarskoj inspekciji kažu da oni ne mogu kontrolirati hranu koja nam dođe iz EU jer je riječ o zajedničkom tržištu.

- To bi trebale raditi veterinarske službe u drugim zemljama, no to očigledno nije uvijek slučaj - priopćili su iz sindikata.

Pri ulasku u zemlju kontrolira se samo hrana koja nije došla iz EU-a nego iz trećih zemalja.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: