03.12.2016 u 17:02 | Featured | Komentari

SVAKOG DANA NAM UBIJA NAJBLIŽE – OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najraniji znakovi da rak raste u vašem tijelu

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu i što se ranije otkrije, veće su šanse da se izliječi. Upravo zbog toga ne treba da se oslanjate samo na rutinske testove, već treba da i slušate svoje tijelo.

bolnica-pacijent

Šištanje ili teško disanje

Jedan od prvih znakova raka pluća može da se primjeti kod pacijenata koji imaju problema sa disanjem.

Pojava masnica ili često krvarenje iz nosa

Ovo ukazuje da se nešto loše dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima, što može biti znak leukemije. Vremenom ćelije uništavaju crvena krva zrnca, što narušava sposobnost krvi da prenosi kiseonik.

Slabost i umor

Ovo je toliko česta pojava, da morate da sagledate sa kojim je drugim simptomima povezano. Ako osjetite da ste neprestano umorni bez razloga, posavjetujte se sa doktorom.

Loading...

Hronični kašalj ili bol u grudima

Mnoge vrste raka, uključujući leukemiju i tumor pluća, mogu da izazovu simptome koji imitiraju jak kašalj ili bronhitis. Neki oboljeli pacijenti su rekli da su imali bol u grudima koji se protezao od ramena do šaka.

Neprestana temperatura ili infekcija

Ovi znakovi mogu ukazivati na leukemiju, rak krvnih zrnaca koji se javlja u koštanoj srži. Leukemija izaziva abnormalni porast bijelih krvnih zrnaca, što slabi tijelo i smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

Iznenadni vrlo bolni menstrualni ciklusi ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene su rekle da je ovo simptom endometrijuma ili raka materice. Ako imate teške menstrualne cikluse, zakažite ultrazvuk.

Problemi sa gutanjem

Ovo je u uzajamnoj vezi sa jednjakom ili rakom grla i ponekad je rani znak raka pluća, takođe.

Otečeni limfni čvorovi ili grudvice na vratu, ispod pazuha ili prepona

Ovo ukazuje na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak raka.

Nadutost ili dobijanje težine u predjelu abdomena

Žene koje imaju rak jajnika rekle su da su imale neobjašnjivo nadimanje koje se pojavljivalo iznenada i trajalo dugo.

Osjećaj sitosti i nemogućnost jedenja

Ovo takođe može da ukazuje na rak jajnika; žene su rekle da nemaju apetit i da ne mogu da jedu, čak i kada nisu jele duže vrijeme.

Bol u karlici ili stomaku

Bol u karlici ili stomaku ne treba da se miješa sa nadutošću i predstavlja rak jajnika. Takođe, može da označava leukemiju zbog uvećane slezine.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

Ovo je najčešće rezultat kolorektalnog raka. Krv tokom vršenja nužde je razlog da se obratite doktoru i zakažete kolonoskopiju.

Neobjašnjiv gubitak kilograma

Gubitak kilograma je rani znak raka debelog crijeva i problema sa varenjem. Ovaj rak može da se proširi na jetru, što utiče na apetit i mogućnost da se tijelo oslobodi štetnih materija i otpada.

Uznemiren stomak ili bol u stomaku

Grčevi u stomaku ili uznemireni stomak mogu da ukazuju na rak debelog crijeva.

Crvene, bolne ili otečene dojke

Ovo može da ukazuje na upalu i rak dojke. Obratite se ljekaru ako imate bilo kakve promjene na grudima.

Promjene na bradavicama

Jedna od najupečatljivijih promjena koje žene primjete prije raka dojke su promjene na bradavicama. One postaju spljoštene, obrnute ili okrenute u stranu.

Otok ili promjene na licu

Pacijenti sa rakom pluća primjetili su pojavu nadutosti, otoka ili crvenila na licu. Mali tumori na plućima obično blokiraju krvne sudove u grudima, sprečavajući da krv slobodno teče od glave i lica.

Neprestana upala ili grudvice koje se ne povlače i krvare

Postoje različite vrste raka – melanoma, bazocelularni i planocelularni karcinom – zbog čega treba da budete na oprezu i provjerite zdravlje ako imate čudne izrasline po tijelu.

Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti različiti znakovi raka. Braon ili crne fleke ispod noktiju mogu da ukazuju na rak kože, kao i proširenje na krajevima prstiju koji se krive na vrhovima, mogu biti znak raka pluća. Blijedi ili bijeli nokti nekad ukazuju i na rak jetre.

Bol u leđima ili sa donje desne strane

Mnogi pacijenti oboljeli od raka kažu da su ovo prvi znakovi raka jetre. Rak dojke takođe pokazuje znake bola u leđima, što se desi kada tumor potisne grudi u nazad ili se proširi na kičmu ili rebra.

Izvor: fokuzz

Vaš komentar na članak: