28.02.2016 u 10:10 | Featured | Komentari

Šta je bezbjednije: Odmrzavanje mesa u vodi ili u mikrotalasnoj?

Postoji mnogo načina da odmrznete meso, ali nije svaki način bezbijedan. Najsigurnije je da meso odmrznete u frižideru, to vjerovatno već znate, ali to zna da traje i po nekoliko sati, a toliko vremena nemamo baš uvijek. Šta onda raditi?

meso

Meso stavite u kesu za zamrzivač, pa u posudu sa hladnom vodom. Da, hladnom, nikako vrućom! Posudu sa mesom stavite u sudoperu. Ukoliko na ovaj način odmrzavate meso, vodu u posudi treba da mijenjate na 15 minuta a, ukoliko vas to mrzi, pustite hladnu vodu da curi iz slavine preko mesa.

Prednosti

U hladnoj vodi, meso ćete odmrznuti brže nego u frižideru. Ovaj način je prilično bezbijedan jer ne dozvoljava bakterijama da se šire, a ne postoji način da se meso po obodima skuva kao u mikrotalasnoj. To nije ništa strašno, ali nekom je prosto gadno. Pola kilograma mesa na ovaj način može da se odmrzne za sat vremena.

Mane

Ovaj metod zahtijeva mnogo više pažnje nego frižider ili mikrotalasna. Jako je važno da vodu mijenjate na 15 minuta i da vodite računa da voda nikako ne prodre do mesa i ovlaži ga.

MIKROTALASNA

Prednosti

Definitivno najbrži način da odmrznete meso. Zahtijeva malo vremena i nimalo truda.

Mane

Mikrotalasna osim što odmrzava, ona i kuva meso, što i nije baš toliko loše, zar ne? Ipak, kako biste sprečili bakterije da prodru u te djelimično kuvane dolove mesa, morate odmah nakon odmrzavanja u mikotalasnoj da ga termički obradite, odnosno da ga odmah iskoristite.

Druga stvar na koju treba da obratite posebnu pažnju jeste u kojim posudama meso odmrzvate jer nije svaka posuda pogodna za mikortalansu, naročito ne one u kojima meso kupujete. One mogu da se otope, ali i da ispuštaju štetne hemikalije.
Najbolje je da meso odmrzavate na čistom, bijelom tanjiru.

Zaključak

Iako je i jedan i drugi metod prihvatljiva alternativa, ipak se opredijelite za mikrotalasnu! Ovaj metod je najbrži, ali i uz poštovanje navedenih pravila, sigurniji je od odmrzavanja u vodi.

Izvor: blic.rs

Vaš komentar na članak: