15.11.2016 u 12:28 | Featured, Zdravlje | Komentari

Smijte se i ostanite zdravi!

Smijeh od srca, grohotan smijeh, može povisiti sistolički krvni tlak s prosječnog 120, na čak hipertenzivnih 200 i može udvostručiti frekvenciju pulsa sa 60 na 120 u minuti. Smijeh pumpa dodatni adrenalin u krv i stimulira dotok hormona endorfina (tjelesnog hor­mona koji smanjuje osjećaj bola) u mozak

osmijeh-pixabay

Kao što svaki savjestan sportaš zna, da bi se održavala top fizič­ka kondicija, potrebno je svaki dan obavljati neku vrstu treninga – bilo da je to trčanje, plivanje, vožnja biciklom itd. Sad se zna za još jednu vrstu vježbe koja može u tome pomoći, a to je – smijeh. Točno, smijeh. Istraživači tog područja kažu da jedan krepak, sr­dačan smijeh, ne samo da podiže raspoloženje nego je, u stvari, istodobno i mini trening, vježba za tijelo. Profesor psihijatrije na Stanford sveučilištu, William Fry, kaže: „Čak i lagani smijeh je dobra vježba, jedna vrsta ‘stacionarnog jogginga’. Teško da se može naći neki sustav u tijelu kojeg zdrav, srdačan smijeh ne sti­mulira“.

Kad se čovjek smije, onda mu se grudni i trbušni mišići, dijafrag­ma, srce, pluća, a možda i jetra – stišću. Smijeh od srca, grohotan smijeh, može povisiti sistolički krvni tlak s prosječnog 120, na čak hipertenzivnih 200 i može udvostručiti frekvenciju pulsa sa 60 na 120 u minuti. Smijeh pumpa dodatni adrenalin u krvnu struju i može stimulirati dotok hormona endorfina (tjelesnog hor­mona koji smanjuje osjećaj bola) u mozak. Nakon takvog dobrog smijeha, svi se sustavi vraćaju na normalu ili čak nešto malo is­pod normale, rezultirajući s manje stresa, manje povišenog krvnog tlaka, manje glavobolje uzrokovane napetošću mišića lubanje i općeg dobrog osjećanja.

Konačno, smijeh može pomoći da ponovo steknete zdravlje i kondiciju. Znanstvenici su počeli razmatrati medicinska svojstva smijeha nakon što je zabilježen slučaj u kojem je jedna poznata osoba tvrdila da je svladala degenerativno oboljenje svoje kičme nakon što je počela čitati humoristične knjige, smijati se komič­nim filmovima braće Marks i televizijskim emisijama „Skrivena kamera“.

U SAD-u nije mali broj liječnika koji danas savjetuju pacijentima da olakšaju svoje fizičke i psihičke tegobe i spriječe razna oboljenja pomoću dobrog smijeha. U Los Angelesu, u zdravstvenim usta­novama za medicinski oporavak, dovode razne komičare da za­bavljaju bolesnike, a lokalna bolnica za veterane, onim bolesnici­ma koji napuštaju bolnicu, propisuje barem jedan krepki smijeh kroz 15-ak minuta dnevno. U Houstonu (Texas), terapeuti u nekim bolni­cama primjenjuju različite vidove humora kod pacijena­ta oboljelih od teških neizlječivih bolesti, zatim kod alkoholičara, narkomana i djece zaostale u psihičkom razvoju.

Kakvi su rezultati? Prof. Fry kaže: „Opće psihičko i fizičko zdra­vlje pacijenata se poboljšalo“. Jedan je liječnik napisao: „Bolest nije smiješna stvar. Možda bi trebala biti“.

Smisao za humor može zaista pojačati želju za životom, bez čega, što svaki liječnik može potvrditi, ni jedan lijek ili bilo kakvo drugo liječenje ne mogu mnogo učiniti.

Očito je da je smijeh izuzetno važan u našoj općoj psihičkoj stabil­nosti i zbog toga ne bi trebao proći ni jedan dan bez smiješka na licu.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: