04.01.2015 u 18:07 | Featured, Recepti, Zdravlje | Komentari

Sistemski Eritemski Lupus

SISTEMSKI LUPUS BOLEST IMUNOG SISTEMA
Lupus bolest karakterišu bolovi u zglobovima i mišićima, anemija, otok limfnih zlezda, mučnina i povraćanje. Ovo su samo neki najčešći lupus simptomi za čije liječenje obavezno treba uključiti i biljne preparate. Kako lijek za lupus još uvijek nije pronađen, terapija se usmjerava na ublažavanje svih postojećih upala kao i na smanjenje rizika od komplikacija koje izaziva ova autoimuna bolest.

download

ŠTA JE LUPUS BOLEST ?

Sistemski eritemski lupus bolest je vezivnog tkiva, koja može zahvatiti razne dijelove našeg tijela, uključujući i nervni sistem. Međutim, ugroženi su prevashodno zglobovi, bubrezi, krv i koža na kojoj se promjene najčešće očituju kao karakteristično crvenilo na obrazima u obliku leptira (otuda i potiče latinski naziv bolesti – Lupus Erythematodes). Kao i u slučaju drugih autoimunih oboljenja, tačan uzrok sistemskog lupusa nije poznat. Ipak, naučnici ističu da lupus bolest nastaje usljed udruživanja više spoljašnjih i unutrašnjih faktora kao što su naslijeđe, hormonska nestabilnost u pubertetu,neke virusne i bakterijske infekcije, određeni lijekovi, preterano izlaganje suncu. Suština je u tome da dolazi do stvaranja antitijela koja greškom napadaju zdrave organe i tkiva. Iako ova autoimuna bolest najčešće pogađa osobe stare između 15 i 45 godina ,može se javiti čak i ranom djetinjstvu, ali i poznijem dobu. S obzirom na to da se češće javljaju lupus simptomi kod žena nego kod muškaraca, (i to do nevjerovatnih 9 puta češće) smatra se da hormoni igraju veliku ulogu u nastanku ovog oboljenja.

LUPUS SIMPTOMI BOLESTI

Sistemski lupus bolest je sa veoma širokom simptomatologijom, ali su u početku znaci oboljenja vrlo diskretni i neodređeni. Prvi lupus simptomi najčešće su bolovi u zglobovima i mišićima, povišena temperatura, malaksalost, anemija, otok limfnih žlezda, mučnina i povraćanje, glavobolja, nadimanje stomaka. Ovo su samo su neke od prvih manifestacija ovog veoma ozbiljnog oboljenja. U početku lupus bolest zahvata samo jedan organ, a kasnije može da pređe i na druge dijelove tijela, otud i naziv sistemski. Ponekad su primjetne promjene na mišićima i zglobovima u vidu bola, otoka i crvenila zglobova šaka i stopala,i to stanje može trajati mjesecima, pa čak i godinama, prije nego što se ispolje drugi simptomi. Najčešće posljedice ovog oboljenja su oštećenje kostiju i osteoporoza. Crvenilo na nosu i jagodicama u obliku leptira, karakteristični su simptomi lupusa. Promjene mogu biti sa plikovima ili bez njih, i najčešće se javljaju kada je koža izložena suncu. Fleke su blijede ili tamne, a u potkožnom tkivu mogu se pojavti i čvorići iznad kojih je koža crvena i upaljena. Nakon izvjesnog vremena čvorići na koži nestaju, a na njihovom mestu ostaje udubljenje.

lupus_bolest_simptomi

Loading...

SISTEMSKI LUPUS SIMPTOMI

Jedan od najranijih znakova sistemskog lupusa je opadanje kose (alopecija) . Kao komplikacija javlja se i zapaljenje srčane maramice i, posledično, bol u grudima, ujedno to su i najčešći znaci da je napadnut i kardiovaskularni sistem. Promene su vidljive i na EKG-u, mada u pojedinim slučajevima lupus simptomi potpuno izostaju. Ređe dolazi do zapaljenja srčanog mišića,a tahikardija takođe ukazuje na ovo stanje. Hipertenzija je veoma čest pratilac sistemskog lupusa, takođe i venska tromboza.Karakteristični simptomi lupusa jesu bolovi pri disanju koji se pojačavaju kada se napravi pokret, dok su grudni mišići bolni na dodir. U akutnoj fazi lupus bolest može dovesti i do upale pluća ili plućne maramice, nakon čijeg izlečenja ostaju priraslice. Mučnina, gađenje, podrigivanje, povraćanje ili otežano gutanje javljaju se često, a posljedica su ili same bolesti, ili dejstva određenih ljekova. Moguća je pojava čira na želucu i zapaljenja pankreasa, a nerijetko se otkriva i uvećanje jetre. Nekad se javlja i bubrežna slabost, ona se otkriva analizom mokraće, a manifestuje se povećanjem krvnog pritiska, pojavom krvi u mokraći, oticanjem nogu, stopala i očnih kapaka. Insuficijencija bubrega (otkazivanje rada ovih organa) sreće se mnogo rijeđe – samo u težim slučajevima.

LIJEČENJE LUPUSA

Za sada još uvijek ne postoji lijek za lupus, a terapija je prevashodno usmjerena na ublažavanje upala i smanjenje rizika od komplikacija. Neposredno nakon otkrivanja, lupus bolest je vrlo aktivna i iziskuje terapiju visokim dozama lijekova, kako bi se spriječilo oštećenje organa. Bolesnicima se savjetuju psihofizička relaksacija i izbegavanje sunca. Pravilna ishrana ima vrlo važnu ulogu, kako u prevenciji, tako i za kontrolisanje lupusa. Oboljelima od ove bolesti se savjetuje umjereno konzumiranje soli i šećera, kao i svih drugih namirnica koje podstiču upalne procese, kao što su one životinjskog porijekla (meso, jaja, mliječni proizvodi). Iz ishrane je potrebno eliminisati i industrijski proizvedenu hranu jer je prepuna trans masti . Postoje podaci da prijesne namirnice i svježi sokovi od voća i povrća utiču na to da se lupus simptomi povlače, a dokazano je i da morska riba i omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, pa se savjetuje njihova upotreba što ćešće, preporuka je mediteranska ishrana.

LUPUS BOLEST LIJEČENJE BILJEM I ČAJEVIMA

Autoimuna bolest lupus je veoma komplikovana za liječenje. Zvanična medicina se bazira na tretmanima već zahvaćenih žarišta da bi se smanjile eventualne posljedice i komplikacije. Ovakav način liječenja nije dobro prihvaćen, ne donosi najbolje rezultate i postoje mnoga druga alternativna riješenja. Osporavan je na mnogim portalima alternativne medicine i svakodnevno se vode vrlo žučne rasprave o svemu. Naime ajurvedska medicina, kao i homeopatija imaju potpuno drugačiji stav o lupusu, kao i o liječenju u cjelini.
BOL U ZGLOBOVIMA RECEPTI

Kako je sistemski lupus bolest koja gotovo uvijek zahvata zglobove, ovom prilikom dajemo vam nekoliko odličnih prirodnih recepata za tu namjenu :

Pomiješati jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i šljivovice ili komovice. Umijesiti od ovih sastojaka tijesto, a po potrebi dodati malo brašna. Razviti tijesto u obliku pogače i priviti na bolni zglob. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem ili maramom. Ujutru oblog baciti, a bolno mjesto isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje 5 dana.

Oljuštiti dva limuna i sameljeti ih na mašini za meso, a potom dodati jedno umućeno bjelance i nekoliko kašika gline kako bi se dobila smjesa gustine pavlake. Mješavinu u debljem sloju naneti na gazu il pamučnu krpu i priviti na bolno mjesto. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem. Ostaviti da djeluje preko noći, a ujutru isprati mlakom vodom i zglob izmasirati uljem.

Sipati 1/3 kašičice timijana u 2 dl ključalog bijelog vina i kuvati 2-3 minuta. Kada se prohladi, koristiti za masažu bolnih zglobova, više puta u toku dana.

SISTEMSKI ERITEMSKI LUPUS UZROKUJE ANEMIJU

Lupus bolest je često povezana sa anemijom i malokrvnošću, stoga vam dajemo par odličnih receptura za popravljenje krvne slike:

U staklenu teglu sipati litar domaćeg crnog vina i 100 g sušenog lista koprive, dobro promiješati i zatvoriti, pa ostaviti da odstoji 24 sata. Procijediti i piti po decilitar ujutru prije jela i u veće prije spavanja.

Izblendati po 100 g šargarepe, cvekle i rotkve, pa sipati u teglu i držati u frižideru. Uzimati po kašiku tri puta dnevno prije jela. Terapija za lupus bolest traje tri mjeseca.

Oljuštiti i izrendati 3 kg cvekle i 2 kg kiselih jabuka, pa dodati sok od pola kilograma limuna i 2 kg domaćeg meda. Dobro izmiješati drvenom ili plastičnom kašikom i čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Tri puta dnevno jesti po kašiku ove smeše.

Pomiješati dve kašike sitno isjeckanog korena vodopije i po kašiku lista koprive, lista i cveta dimnjače, lista kupine, lista i cvijeta kičice i lista žalfije, pa sve preliti sa 1,4 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 120 minuta. Procijediti i piti po šolju čaja(2 dl) pre i poslije svih glavnih obroka. Terapija se drži narednih 10 dana.

OTEŽANO MOKRENJE I LUČENJE MOKRAĆE

Lupus bolest umije stvarno da zagorča život, jedna od tegoba je i otežano lučenje mokraće, evo šta nam preporučuju fitoterapeuti za tu namjenu:

Pomiješati po kašiku lista peršuna, lista celera, lista mirodije i lista breze, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procijediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, prije jela. Piti 10 dana.

Pomiješati po kašiku lista koprive, lista žalfije, lista rastavića i cvijeta i lista hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, pre jela. Piti 5 dana.
Pomiješati po 2 kašike lista ili korena peršuna, korena šargarepe, korena celera i lista ili korena mirodije, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.

Pomiješati po kašiku lista i cvijeta hajdučice, lista i cvijeta kičice, nadzemnog dijela troskota, lista breze, peteljki višnje i lista peršuna, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.

SMANJEN BROJ LEUKOCITA I LUPUS BOLEST

Da je lupus bolest koja obara velik broj bijelih krvnih zrnaca i značajno doprinosi padu imuniteta odavno se zna. Evo nekoliko receptura, koje će pomoći za podizanje imuniteta i stvaranje leukocita..

Preliti 3 kašike cvijeta kamilice sa 7 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procijediti i zasladiti domaćim medom. Piti po šolju čaja pre svih glavnih obroka.

Pomiješati 3 kašike lista i cvijeta hajdučice i kašiku cvijeta kičice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procijedite i pijte po šolju (2 dl )pre svih glavnih obroka

Pomiješati po 2 kašike lista žalfije, cvijeta kamilice, cvijeta zove i bobica kleke, pa sve preliti sa 1,41 ključale vode i ostaviti poklopljeno 90 minuta. Procijediti i piti po 2 decilitra prije i posle glavnih obroka.

Izvor: dijetamesecevemene

Vaš komentar na članak: