24.07.2015 u 8:52 | Featured | Komentari

Saznajte: Koje boje će biti oči vaše bebe?

Plave na tatu ili smeđe na mamu?

Koje boje očiju može imati vaša bebica? Nerijetko su u pravu oni koji tvrde da će beba imati plave oči. Da, većina djece prvi put na svijet pogleda upravo nebeskoplavim okicama, a individualnu boju oči poprime nešto kasnije. Oftalmolozi to tumače malom količinom pigmenta u dužici, a organizam ga postepeno proizvodi pod uticajem sunčeve svjetlosti. Bez dovoljne količine ovog pigmenta oči izgledaju plavo-sive. To je karakteristično za većinu djece svijetle kože.

Mnogo toga zapravo ovisi o kombinaciji gena. Za svaku osobinu je odgovorna grupa gena, a ne samo jedan gen. Tako je i za boju očiju. Recimo, roditelji s crnim, izrazito tamnim očima, ne trebaju očekivati plavooko dijete. Osobe s smeđom kosom i očima, mogu dobiti dijete s plavim očima, ali ipak su češći slučajevi da njihova djeca imaju oči kao i roditelji, odnosno smeđe.

Osobe s svijetlim očima i kosom, imaju najveće šanse da im i dijete ima plave ili zelene oči. Ako jedan od roditelja ima svetlosmeđe oči, a drugi plave, onda oči djeteta mogu imati bilo koju od boja. Pogledajte zanimljiv prikaz u prilogu članka.

beba-oci

Izvor: tuzlanski

Vaš komentar na članak: