10.12.2015 u 17:06 | Featured | Komentari

Poslije 75 godina proučavanja: Otkrivena tajna srećnog života

Istraživanje koje je trajalo čak 75 godina pozabavilo se pitanjem ispunjenog i srećnog života, a naučnici s jednog od najprestižnijih univerzitete na svijetu smatraju da su konačno pronašli odgovore.

djetelina

Psihijatar George Vailant, profesor na Univerzitetu Harward, tvrdi da se zaključci istraživanja mogu sažeti u ovih pet savjeta koje svatko može primjeniti na svoj život i postati ispunjeniji i zadovoljniji.

Ljubav je najvažnija

Možda ova teza djeluje suviše očigledno, ali zapravo mnogim ljudima nije. Ljubav zaista jest ključ za srećniji i ispunjeniji život. Vailant tvrdi kako postoje dva nivoa sreće: prva je ljubav (ne samo romantična), a drugi je pronalazak životnog puta u kojem ljubav nije prepreka.

Svakako najvažnije otkriće ovog istraživanja je činjenica da je veza s partnerom presudna za sreću i zadovoljstvo. Možete imati uspješnu karijeru, novac i zdravlje, ali bez srećne ljubavi i podrške nikada nećete biti srećni.

Loading...

Sreća nije novac i moć

Otkriveno je kako novac i moć nisu u korelaciji sa srećom. Ipak, to nikako ne znači da novac i moć nisu važni, ali oni su samo mali dio mnogo veće slike.

Naučnici su takođe otkrili da je zadovoljstvo na radnom mjestu mnogo važnije od količine zarađenog novca.

Veze su presudne

„Radost je veza. Što više područja u svom životu možete povezati to bolje“, tvrdi Vailant. Čvrsta povezanost s porodicom i rodbinom, prijateljima i kolegama je najjači indikator zadovoljstva u životu, kao i veze između posla, hobija, prijatelja i drugih aspekata života.

Izazovi i perspektiva

Putovanje od nezrelosti do odraslog doba je put od narcisoidnosti do povezanosti. Veliki dio te promene tiče se našeg odnosa prema izazovima. Naime, tajna je u drugačijoj perspektivi. Sebične motive zamijenite kreativnošću, pomaganjem drugima i prihvatanjem izazova.

Mehanizmi pomoću kojih se suočavamo s izazovima imaju značajan uticaj na socijalnu podršku i sveukupnu dobrobit. Vailant ističe i kako je kreativno izražavanje takođe odličan način produktivnog suočavanja s izazovima i dostizanjem sreće.

Sreća je iza ugla

Bez obzira koliko je naše djetinjstvo bilo teško ili nas život nije mazio, uvijek možemo biti srećniji. Jedan od ispitanika koji su učestvovali u ovom istraživanju, na početku samog istraživanja imao je statistički najmanje šanse da bude srećan, a na kraju je završio među najsrećnijima.

Zašto? Zato što je cio svoj život potrošio tražeći ljubav, zaključuje Vailant.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: