31.10.2016 u 6:23 | Featured, Zdravlje | Komentari

Pogled u zdravlje: Oči nam mogu otkriti bolesti bubrega

Bolujemo li od neke bolesti ili jesmo li pod velikim stresom može nam pokazati izgled krvnih žila na pozadini našeg oka

oko-pixabay

Oči ne samo da su ogledalo duše, kako stara izreka kaže, već su i prozor u naše zdravlje. Samo jedan pogled stručnjaka kroz zjenicu našeg oka može otkriti kako funkcioniraju bitni organi u našem tijelu. Bolujemo li od neke bolesti ili jesmo li pod velikim stresom može nam pokazati izgled krvnih žila na pozadini našeg oka, koje su iste i zahvaćaju ih iste promjene kao i krvne žile u mozgu, srcu, bubrezima…

Pozadina oka

Pozadina zdravog, mladog oka narančasto-crvene je boje prošarana elastičnim arterijama svijetlo crvene boje i premošćuju vene tamno crvene boje, koje vijugaju pod njima. Pozadinu oka najčešće pregledava okulist uz pomoć oftalmoskopa. Zdrave, mlade arterije su elastične i savitljive i upravo im elastičnost omogućuje da premoste venu bez da je pri tom imalo pritisnu, omogućujući krvi neprekidno i neometano cirkuliranje.

Kako starimo tako arterije postaju kruće i svjetlije – narančasto-žućkaste boje od bakrenastog do srebrnastog sjaja. Razne promjene na pozadini oka mogu ukazivati na neispravan rad ili bolesti bubrega, te je ovaj pregled kod okulista često ključan za rano otkrivanje bolesti i pravovremeno djelovanje.

Područje oko očiju

I područje lica oko očiju može također otkriti loše stanje bubrega, ali i anemiju. Tamni kolutovi, odnosno vrećice oko i ispod očiju otkrivaju probleme u radu bubrega, no otkrivaju i nedostatak željeza i kisika u krvi. Naime, anemija uslijed nedostatka željeza tj. sideropenična anemija usko je povezana s bolestima bubrega i javlja se već u ranim stadijima kroničnih bubrežnih bolesti.

Dokazana je direktna povezanost između razine hemoglobina u krvi i stadija zatajenja bubrežne funkcije. Stoga, rano prepoznavanje anemije može pomoći u otkrivanju njenog uzroka tj. u ranom postavljanju dijagnoze bolesti bubrega, a njeno pravovremeno liječenje može uvelike olakšati simptome i usporiti napredovanje kronične bubrežne bolesti.
Kao što smo rekli anemija je česta komplikacija kronične bolesti bubrega i dodatno narušava opće zdravstveno stanje i smanjuje kvalitetu života, a njezini simptomi često se preklapaju s onima primarne bolesti.

Znakovi koji upozoravaju na anemiju

Stalni umor, nepodnošenje fizičkog napora, slabljenje kognitivnih funkcija (slabije pamćenje i koncentracija) i smanjena opća kvaliteta života, samo su neki od znakova da se obratite liječniku, učinite krvne pretrage te ukoliko se postavi dijagnoza nedostatka željeza ili anemije, započnete liječenje.

Kod kroničnih bubrežnih bolesnika prehrana neće u većoj mjeri pomoći, kao ni oralni preparati za podizanje razine željeza u krvi. Jedino uporaba intravenskih preparata željeza može dovoljno brzo i učinkovito dovesti do reguliranja vrijednosti željeza, hemoglobina i drugih parametara anemije u krvi, te oboljelima podići kvalitetu života. O najpodobnijem liječenju za vas obavezno se posavjetujte s vašim liječnikom.

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: