30.03.2017 u 6:50 | Featured | Komentari

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Šta uraditi kada vas ujede zmija!

Često se desi da nekoga ujede zmija, a to stvarno može biti opasno. Naravno da to svi želimo izbjeći. Ono što trebate imati na umu jeste da zmije neće napasti, ako je vi ne dotaknete ili joj nešto ne krenete napraviti.

zmija

Bilo da je slučajno dotaknete, ili stanete na nju,mislit će da želite da je napadnete. Zato će i ugristi jer se želi braniti.

Ima dosta i onih koje nisu otrovne, npr. sljepić nije otrovan i veoma je koristan u bori protiv zmija otrovnica. Naime, kada otrovnica proguta sljepića, on je razori iznutra ispuštanjem određenih materija.

Neki simptomi ugriza:

Loading...
  • Vrtoglavica
  • Mučnina i povraćanje
  • Otok ujedenog dijela
  • Otok limfnih čvorova

Osim toga, na mjestu ugriza se pojave 2 krvave sitnije tačke ili nekada jedna. Osoba koja bude ugrižena od starne zmije, treba odmah nazvati hitnu.

Za to vrijeme terba imobilizirati ujedeni dio. To znači da stavite taj dio tijela u stanje mirovanja, kako bi se spriječilo širenje otrova. Lezite i pustite ranu da krvari.

Ono što ne smijete raditi:

  • Nipošto ne podvezujte ranu i ne usisavajte otrov ustima.
  • Do dolaska u bolnicu nipošto ne pijte nikakvu tečnost.

Kako da se zaštitite od ujeda:

  • Kada znate da ćete zalaziti u travu, obucite se kako treba, obucite duge pantole, čizme, a ne kratke pantole i sl.
  • Ne zavlačite ruke u grmlje
  • Ne podižite kamenja jer se često nalaze ispod njih.

Opis otrovnica:

Poskok

To je najotrovnija zmija u Europi. U potrazi za hranom zna se popeti na drveće ili grmlje. Najradije obitava u kamenjarima, jer voli suha i stjenovita staništa. Obitava i uz more i na kopnu. Budite posebno oprezni u otvorenim šumama, blizu suhozida, u vinogradu ili poljoprivrednim površinama. Osjetili se ugroženim, počet će siktati. Otrov je smrtonosan. Može narasti do 90 centimetara, ima trokutastu, plosnatu glavu i roščić na vrhu njuške. Na leđima imaju tamnu cik-cak liniju, a boja gornjeg dijela tijela im se mijenja pa može biti siva, žuta ili smeđa.

Riđovka

Otrov ove vrste nije smrtonosan, ali rezultira nepodnošljivom boli i jakom mučninom te je odlazak liječniku preporuka stručnjaka. Živi uglavnom u kontinentalnom dijelu zemlje i često se vide blizu močvarnih područja. Boravi ispod kamenja ili korijenja. Može narasti do 80 centimetara, ima deblje tijelo, spljoštenu njušku i cik-cak linije na leđima. Vrlo rijetko te linije nema.

Planinski žutokrug

Ugristi će samo ako ga čovjek izaziva, kao i ostale zmije, ali otrov nije smrtonosan. Od ugriza se dobije lagana temperatura i mjesto oko rane otekne. Ova zmija slična je riđovki. Ima tamnu cik-cak šaru na leđima, a naraste do 50 centimetara. Voli suhe, travnate površine.

Izvor: megagiga

Vaš komentar na članak: