16.11.2014 u 9:20 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ovo niste znali. Lijekovi za najčešće tegobe koji su vam na dohvat ruke

Za lečenje najčešćih zdravstvenih tegoba najbolje je da koristite prirodna sredstva koja se mogu naći u svakoj kuhinji, bašti, ili kućnoj apoteci. Evo nekih od njih.

30185_1861aloe_iff-590x356

Aloja

Leči: opekotine od sunca i manje opekotine svih vrsta
Aktivne komponente koje aloja sadrži pomažu da opekotine brže zacele. Najčistiju aloju ćete dobiti ako imate ovu biljku. Odlomite jedan kraj i nacedite sluzavi sok nalik na gel direktno na opekotinu ili ogrebotinu. Odmah ćete osetiti kako prijatno hladi. Ako nemate živu biljku, nije loše da u kućnoj apoteci držite gel u bočici ili tubi.
Pažnja: Aloja nije baš prikladna za unutrašnju primenu. U crevima se pretvara u blag sapun, zbog čega je neki smatraju odličnim lekom protiv teškog zatvora, ali može da izazove i crevne grčeve, zbog čega se takva primena ne preporučuje često.

Soda bikarbona

Leči: gorušicu između obroka
Zbog svoje bazne reakcije, soda bikarbona neutrališe želudačnu kiselinu.
Način primene: pola kašičice sode bikarbone rastvorite u oko pola litra tople vode i pijuckajte polako, u malim gutljajima.

Loading...

Svež med

Leči: bolove u stomaku, ujede insekata, čireve, opekotine.
Med ima antibakterijska svojstva, pa je zbog toga pogodan za lečenje plitkih kožnih čireva (premazati tankim slojem meda).
Za bolove u stomaku pomešajte jednake delove meda i jabukovog sirćeta – po kašičicu – i razmutite u vodi ili voćnom soku. Ako se ispije ublažava i blagu gušobolju, a zavojima umočenim u ovaj rastvor mogu se lečiti opekotine ili ujedi insekata.
Oprez: deca malađa od godinu dana nikada ne smeju da uzimaju svež med, jer kod njih može da izazove botulizam (opasno trovanje hranom).
Osobe alergične na ujed insekata (oticanje i svrab jezika i usana, otežano disanje, pretrano veliki otok na mestu ujeda) ne mogu se lečiti medom i sirćetom, već moraju hitno da potraže medicinsku pomoć.

Đumbir

Leči: mučninu i mučninu zbog vožnje, kao i mučninu nastalu zbog hemoterapije i drugih medicinskih tretmana.
Primena: mleveni đumbir stavite u čaj, ili žvaćite veoma tanke listiće. Može se nabaviti i u kapsulama, i kao tečni ekstrakt.
Oprez: u manjim dozama je obično bezopasan, ali ima i osoba koje su alergične na đumbir.

Cimet

Leči: zadah iz usta, hrkanje, povraćenje, infekcije
Cimet ima antiseptična svojstva i ubija bakterije.
Upotreba: čaj se pravi tako što se pola kašičice cimeta prelije šoljom ključale vode. Za zadah iz usta, ovako dobijen čaj se pomeša s hladnom vodom i koristi se kao vodica za ispiranje usta.

Nana

Leči: loše varenje, stomačne grčeve, prehladu i grip, zadah iz usta.
Antispazmodičko dejstvo nane ublažava crevne grčeve kod beba i poboljšava varenje kod odraslih. Ako beba još uvek sisa, najbolje je da jak čaj od nane popije majka, oko pola sata pre dojenja, a ako ne sisa, treba joj na cuclu dati čaj dobijen tako što se 1/2 kašičice nane prelije šoljom kipuće vode i ostavi da odstoji oko 10 minuta.
Za navedene tegobe kod odraslih skuva se nešto jači čaj – 1/2 do 2 kašičice nane na šolju kipuče vode – koji se pije topao, eventualno zaslađen medom, ili se koristi kao vodica za ispiranje usta.

Kafa i crni čaj

Leči: Glavobolju, napade astme
Kofein povećava efikasnost lekova za glavobolju koji se prodaju bez recepta, u kojima se često i nalazi kao jedan od sastojaka.
Kafa sa kofeinom može da posluži kao prva pomoć za ublažavanje astme kod odraslih, jer kofein ublažava zapaljenje bronhijalnih puteva i blago ih širi. Preporučena doza je oko tri šolje kafe.
Oprez: previše kafe – pet ili više šolja – može da izazove glavobolju.
Kofein bi trebalo da izbegavaju ili jako ograniče i trudnice i dojilje, jer dovodi do urođenih deformacija i smanjene težine beba.

Jabukovo sirće

Leči: otoke
Kad se primenjuje spolja, kod otoka, modrica i uboja, jabukovo sirće skuplje tkivo i izvlači upalu.
Primena: elastični zavoj umočite u mešavinu jednakih delova jabukovog sirćeta i vode, iscedite suvišnu tečnost, umotajte natekli zglob i držite oko sat vremena. Redovno koristite nekoliko dana, sve dok bol ne umine.
Oprez: kod nekih ljudi nerazblaženo jabukovo sirće izaziva osećaj svraba i pečenja na koži.

Sirovi beli krompir

Liječi: konjuktivitis (upalu očiju)
Upotreba: krompir dobro operite, oljuštite, narendajte i stavite u gazu (ili drugu poroznu tkaninu), pa prenoćite sa takovm oblogom na upaljenom oku.
Oprez: Ako se stanje ne popravi nakon dva ili tri ovakva tretmana, obratite se lekaru. Pored toga, važno je da krompir koji nameravate da stavite na oko pre upotrebe dobro istrljate sapunom i vodom i temeljno operete.

Ulje sa vitaminom E

Liječi: opekotine
Vitamin E je antkoksidant, vraća koži vlažnsot i sprečava starenje kože izajzvano opekotinama od sunca i upotrebom jakih sapuna.
Upotreba: ulje je dosta gusto, pa se najviše preporučuje za manje opekotine, recimo one nastale prilikom kuvanja i pečenja. Za negu kože, utrljava se u vlažnu ili još uvek mokru kožu, nakon kupanja.

Izvor: blic

Vaš komentar na članak: