17.02.2016 u 23:28 | Featured, Zdravlje | Komentari

OTKRIĆE KOJE DAJE NADU: Lijek za rak se krije u vama!

Novi metod liječenja leukemije, koji su razvili stručnjaci iz Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma, bio je efikasan kod čak 94 odsto učesnika eksperimenta.

karcinom
Kod pacijenata u posljednjem stadijumu bolesti, kojima su ljekari predviđali još samo dva do pet mjeseci života, nakon terapije nije zabilježen nijedan od simptoma akutne limfoblastične leukemije. Oni su 18 mjeseci kasnije podvrgnuti nizu testova, koji su pokazali da se bolest nije vratila.

Metod naučnika iz Sijetla još uvijek je u fazi ispitivanja, ali zapanjujući rezultati kliničkog ispitivanja dali su nadu da bi lijek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao da se nađe u upotrebi.

Pomenuta terapija koristi sopstvene ćelije imunog sistema pacijenta da napadne metastaze raka. U okviru eksperimenta, ljekari su tretirali T-limfocite (vrstu bijelih krvnih zrnaca) pomoću posebnih molekula, kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora. Tako tretirani molekuli, poznati kao himerni antigen receptori, potom su vraćeni u tijelo pacijenta kroz infuziju, što je potpuno izbrisalo simptome leukemije.

Prema riječima naučnika, modifikacija T-limfocita pokazala se učinkovitom i kod raka koštane srži.

Loading...

- Mislim da smo na početku nečeg velikog. Ovo je prava revolucija! T-limfociti su „živi lijek“ koji u tijelu pacijenta može da opstane čitavog života – kaže Stenli Ridel iz Fred Hačinson centra, jedan od vođa istraživanja.

Još jedna bitna odlika T-limfocita je ta što su sposobni da „memorišu“ ćelije raka, što znači da će ih, u slučaju da se bolest vrati, ponovo napasti i uništiti.

Stručnjaci iz Sijetla napominju da je potrebno obaviti niz detaljnih istraživanja, prije nego što novi vid liječenja postane široko dostupan.

Prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog KBC „Bežanijska kosa“, kaže za „Blic“ da se jedan oblik terapije T-limfocitima već primjenjuje, ali da je novina u unapređenoj sposobnosti prepoznavanja ćelija raka.

- Dobra stvar kod ove metode je što ne košta mnogo i relativno je jednostavna - kaže Kovčin.

Izvor: blic

Vaš komentar na članak: