27.04.2017 u 12:52 | Featured, Zdravlje | Komentari

Odmrzavate piletinu na sobnoj temperaturi? Kad čujete šta to čini vašem tijelu, više nikada to nećete raditi!!!

Na meniju većine ljudi, kada je u pitanju meso, najčešće se nalazi piletina. Ali, jednu stvar u vezi sa pripremom svi radimo pogrešno!

pilece meso-pixabay

Naime, ako poput većine odmrzavate meso na sobnoj temperaturi, time, kažu stručnjaci, direktno ugrožavate svoje zdravlje.

Naime, meso koje tako dugo stoji na sobnoj temperaturi podložno je razvoju bakterija. Dok su ivice mesa otopljene, meso u sredini je još uvijek zamrznuto, a na površini se već za 20 minuta stvaraju kolonije bakterija koje mogu da izazovu trovanje hranom, poput salmonele.

Zato, kažu oni, meso treba otapati u posudi sa hladnom vodom.

A ako ste mislili da samo u tome griješite, varate se! Većina nas piletinu priprema direktno iz frižidera. Ali stručnjaci kažu da čak i ukoliko meso nije bilo zamrznuto, treba ga ostaviti na sobnoj temperaturi, maksimalno 10 minuta, prije nego što ćete ga ispeći, i to kako biste izjednačili temperaturu mesa na njegovom spoljašnjem i unutrašnjem djelu. Ako ovako radite, nikada vam se neće desiti da vam ne pripremljeno ispečeno meso spolja suho i prepečeno, a iznutra maltene sirovo.

Ako želite da pileće meso ostane sočno, nemojte skidati kožu i kosti s njega čak i ukoliko ne planirate da pojedete kožicu. Tako će meso sačuvati svoje sokove i spriječiće se isušivanje.

I za kraj, kada ste završili sa pripremom mesa, nemojte odmah da ga vadite iz posude, već ga ostavite da odstoji par minuta kako bi upilo sokove od pečenja.

Izvor: recepti

Vaš komentar na članak: