30.09.2014 u 21:15 | Featured, Ljepota | Komentari

Očistite zube pomoću ovih 7 namirnica

Za blistav osmeh i zdrave zube od velike pomoći su disciplina i dobre higijenske navike, koje u ovom slučaju uključuju korišćenje namirnica koje čuvaju zdravlje zuba.

zeleni-caj-2

Celer

Celer nazivaju i prirodnom četkicom za zube jer zahvaljujući bogatom sadržaju vlakana efikasno uklanja čestice hrane koje ostaju u ustima nakon jela, smanjuje nivo kiselosti i podstiče lučenje pljuvačke.

Slačica

Semenke slačice sadrže eterična ulja koja su od izuzetne važnosti za zdravlje zuba jer imaju antibakterijsko dejstvo. Ulje gorušice efikasno je u uklanjanju mrlja na zubima nastalih usled pušenja i konzumiranja kafe.

Loading...

Luk

Specifičan ljuti ukus i miris luka posledica su eteričnih ulja koja imaju jaka antibakterijska svojstva. Konzumiranjem svežeg luka smanjuje se količina bakterija na zubima, a time i šansa za nastanak karijesa.

Zeleni čaj

Poznato je da zeleni čaj sadrži značajne količine fluorida koji deluju na čvrstoću zuba, i štite desni od upala. Ali ovi listići sadrže i važan sastojak katehin koji otežava bakterijama zadržavanje na zubima, smanjuje njihovu količinu i otežava im da proizvedu plak.

Menta

Iako se menta najčešće koristi kao osveživač daha, ona sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Stoga je žvakanje svežih listića mente osim za svež dah važno i za zaštitu zuba od bakterija.

Kivi

Manjak vitamina C u organizmu može uzrokovati nastanak gingivitisa koji često vodi gubitku zuba. Zato je unos kivija kao voća koje obiluje C vitaminom izuzetno važan. C vitamin podstiče proizvodnju kolagena koji desni održava zdravim.

Voda

Voda je najvažniji faktor u održavanju higijene usne duplje jer smanjuje nivo kiselina koje se stvaraju fermentacijom ugljenih hidrata u ustima i koje uzrokuju propadanje zuba. Voda podstiče lučenje pljuvačke koja neutrališe kiselinu koja uništava zube.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: