18.02.2015 u 9:40 | Featured, Zdravlje | Komentari

OBRATITE PAŽNJU I DOBRO OPERITE PRIJE KONZUMACIJE! U ovom voću i povrću najviše je pesticida!

Svake godine objavljuje se lista voća i povrća s najviše pesticida. U 2014. godini na vrh su zasjele jabuke i kruške. Američka organizacija za očuvanje okoliša i ljudskog zdravlja “Environmental Working Group” svake godine objavi listu voća i povrća s najviše pesticida. U 2014. godini na vrhu ljestvice našle su se jabuke i kruške. Ovo voće kontinuirano se prska zbog kukaca, nametnika i gljivica, a najviše pesticida je u kori. Stoga dobro operite prije konzumacije.

grah

Rajčice su sljedeće na listi i na njima se koristi najveći broj pesticida. Najbolje je birati samo one iz organskog uzgoja i kupovati ih samo onda kada im je sezona.

Nadalje, na paprikama je pronađeno 15 pesticida, među njima i oni koji su jako škodljivi za pčele, ali i ljude.

Zelena salata uvijek je pri vrhu ovog popisa. Kupujte organsku ili je sami uzgojite.

Blitva, špinat, kupus – iako nije zabilježen veliki broj pesticida na ovim biljkama, najviše zabrinjava broj onih koji su potencijalno opasni za zdravlje.

Loading...

Iako nije zabilježen veliki broj pesticida na ovim biljkama, najviše zabrinjava broj onih koji su potencijalno opasni za zdravlje.

Jagode su među najprskanijim voćem u Americi. Možda u Hrvatskoj nije ista situacija, ali vrijedi pripaziti i obratiti pažnju prilikom pranja.

Među 86 pesticida pronađenih na krastavcima su i neurotoksini koji mogu utjecati na ljudske hormone, ali su navodno i kancerogeni. Pronađen je i carbendazim, fungicid za kojeg se smatra da je kancerogen. Taj otrov pronađen je i u soku od naranče.

Na grahu je pronađena kemikalija phytohaemagglutinin, a najveće koncentracije zabilježene su u crvenom i bijelom grahu. Dio tih otrova neutralizira se kuhanjem.

Ako ne možete izbjeći kontaminirano voće i povrće, evo nekoliko načina kako se riješiti pesticida:

1. Kupljene namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih ponovno operite vodom.

2. Za lisnato povrće: Pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice destiliranog bijelog octa te u mješavini namačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim ručnicima. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a ocat djelomično može utjecati na teksturu i okus hrane.

3. U veliku posudu ulijte vodu i pola šalice octa. Zatim u ovu mješavinu stavite svoje voće ili povrće. Neka tako stoji 15 minuta, a zatim ga dobro isperite.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: