30.08.2016 u 9:09 | Featured, Zdravlje | Komentari

NJEMAČKI DOKTOR NOBELOVAC: Dobijate rak jer jedete OVO! (VIDEO)

Njemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade u području fiziologije, Harald zur Hauzen, upozorio je da slabo proučen virus, koji se sreće kod krava, može izazivati ​​rak kod ljudi!

harald-zur-hauzen-nobelovac-1

“Smatram da domaće životinje mogu biti direktni izazivači raka debelog crijeva kod ljudi. Raspolažemo eksperimentalnim podacima idu u prilog ovoj hipotezi. Međutim, ovo tek treba potvrditi”, istakao je Hauzen.

I drugi naučnici su i ranije upozoravali da upotreba crvenog mesa (govedine, teletine, konjetine, ovčetine i svinjetine) povećava rizik od dobijanja kolorektalnog raka. Ali, Hauzen tvrdi da opasnost dolazi samo sa govedinom, ali i sa, koliko god to izgledalo nevjerovatno, kravljim mlijekom.

“Tradicionalno objašnjenje povezivano je sa pripremom mesa za jelo na roštilju, a otuda su izvođene tvrdnje da to dovodi do formiranja kancerogena. Ova teza gubi iz vida da se isti takvi kancerogeni obrazuju i pilikom prženja ribe i piletine, a da niko ne misli da upotreba mesa pernatih životinja i ribe povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva”, naglašava naučnik.

Loading...

On otkriva i da je u svojim istraživanjima posebno poklonio pažnju činjenici da se u Mongoliji jede veoma mnogo crvenog mesa, a da se rak debelog crijeva sreće krajnje rijetko, kao i u Indiji, gdje se govedina iz vjerskih razloga faktički nikad ne jede. Hauzen takođe ukazuje da se nivo kolorektalnih oboljenja od raka naglo povećao poslije Drugog svjetskog rata.

harald-zur-hauzen-nobelovac-2

On je uvjeren da je to najdirektnije povezano sa tim što je u tim zemljama postala popularna uvozna govedina. Njemački naučnik dodaje i da se u pomenutim azijskim zemljama mnogo rjeđe sreće rak mliječnih žlijezda, zato što se u njima minimalno koriste u ishrani kravlje mlijeko i mliječni proizvodi.

Hauzen je u posljednjem broju naučnog časopisa International Journal of Cancer objavio da je proučavao uzorke krvi i mlijeka krava i da je u njima otkrio elemente DNK koji mogu pripadati nepoznatom virusu, koji bi mogao da bude uzrok raka.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: