13.11.2015 u 9:25 | Featured, Zdravlje | Komentara:

Naš farmakolog otkriva: Ovo su potencijalno opasne kombinacije lijekova i određenih namirnica

Prema svjetskoj statistici, čak sedam od deset odraslih uzima neke lijekove. Ali, neke namirnice ne bi trebalo uzimati u kombinaciji sa određenim medikamentima.

PHOTO:pixabay

PHOTO:pixabay

Da je to tačno, potvrđuje i dr med. sci. Isidora Milanović, farmakolog koja se bavi ovom oblašću. Ona je za portal „Žena” pojasnila zbog čega su neke kombinacije lijekova i namirnica, potencijalno opasne.

- Sok od grejpfruta sadrži mnoge komponente koje utiču na aktivnost enzimskih sistema u jetri i drugdje u organizmu, a pomoću kojih se metabolišu mnogi lijekovi. Upravo zbog toga, ovaj sok ne bi trebalo kombinovati sa antihipertenzivima iz grupe kalcijumskih antagonista (nifedipinom, felodipinom), jer se povećava količina ovih lijekova u organizmu, što dovodi do ispoljavanja njihovih neželjenih efekata, a isti efekat se uočava i kod nekih lijekova za smirenje (triazolam). Takođe različite komponente iz grejpfruta snižavaju efekat nekih beta-blokatora (talinola, celiprolola) i nekih lijekova za liječenje alergija, antihistaminika (loratadin) – objašnjava profesorka Milanović.

Ipak, ne bi trebalo samo biti oprezan sa grejpfrutom, već i sa lisnatim zelenim povrćem. Koliko god da je zdravo i svakako poželjno konzumirati kelj, spanać, zelje profesorka Milanović upozorava da bi trebalo biti oprezan sa konzumacijom ovih namirnica ukoliko ste na terapiji varfarinom.

- Lisnato zeleno povrće (brokoli, spanać) bogato je vitaminom K, čiji je efekat u organizmu suprotan djelovanju antikoagulansa varfarina, tako da bi trebalo izbjegavati ovu kombinaciju. Takođe, ženšen primjenjen u kombinaciji sa varfarinom umanjuje njegov efekat – ističe Milanovićeva.

Kada su u pitanju mliječni proizvodi, koji imaju visok sadržaj kalijuma i protein kazeina, ne bi trebalo uzimati sa suplementima kalcijuma, ali ni sa tetraciklinskim antibioticima.

- Pri takvim kombinacijama u crijevima se stvaraju nerastvorni kompleksi koji se ne resorbuju, pa lijekovi ne mogu da ispolje terapijski efekat – naglašava prof. Isidora Milanović.

Prema njenim riječima, čajevi, kafa, čokolada i energetska pića u kombinaciji sa bronhodilatatorima (aminofilin) pojačavaju dejstvo ovih lijekova, a u kombinaciji sa nekim antidepresivima (MAO inhibitorima) smanjuju njihov efekat.

- Treba naglasiti da se ovdje govori o interakcijama lijekova i hrane nakon oralne primene lijekova. Važno je da pacijenti prije svega konsultuju svog ljekara, a zatim i ispoštuju njegove preporuke za primjenu terapije – ističe sa dr med. sci. Isidora Milanović.

Izvor: zena

Loading...
loading...

Vaš komentar na članak: