20.04.2015 u 22:14 | Featured, Voće, Zdravlje | Komentari

Nakon ovoga, bananu nikada više nećete gledati istim očima!

Banane sadrže tri vrste prirodnih šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kao i vlakna. Poznato je da one trenutno i značajno povećavaju nivo energije u organizmu, ali činjenica je da su one mnogo više od toga. Zapravo, one dokazano pomažu u sprečavanju i prevazilaženju određenih oboljenja i zdravstvenih problema, a u nastavku saznajte koliko su one zaista dobre!

Foto flickr

Foto flickr

Depresija: Istraživanja pokazuju da se osobe koje pate od depresije osjećaju mnogo bolje nakon konzumiranja banana. One sadrže triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, hormon koji pomaže da se opustite, osjećate bolje i srećnije. Serotnin se često naziva i hormonom sreće, a njegov nedostatak u organizmu može dovesti do depresije i anksioznosti.

Konstipacija: Obzirom da su bogate vlaknima, kada se redovno konzumiraju, banane mogu pomoći u obnovi normalnih funkcija crijeva.

Krvni pritisak: Visok nivo kalijuma i veoma nizak nivo natrijuma u bananama predstavlja veoma snažno prirodno sredstvo u kontrolisanju visokog krvnog pritiska.

Mamurluk: Jedan od najbržih, najzdravijih i najlakših načina da eliminišete užasni mamurluk jeste da konzumirate milkšejk ili smoothie od banana u koji ćete dodati i par kašičica meda. Banane imaju umirujuće dejstvo na želudac, a uz pomoć meda, obnavljaju osiromašeni nivo šećera u krvi dok će mlijeko pomoći da organizmu vratite neophodnu hidrataciju.

Loading...

Žgaravica: Istraživanja pokazuju da banane imaju i pozitivan efekat na kiseline u organizmu. Sledeći put kada vas bude mučila žgaravica, pojedite bananu za brzo, prirodno i umirujuće olakšanje.

Čirevi na želucu: Zbog svoje mekane strukture, banane se sve više koriste i kao hrana protiv određenih crijevnih poremećaja. One pomažu u neutralisanju visokog nivoa kiseline u želucu te smanjuju iritacije oblaganjem sluzokože želuca.

PMS: Visok nivo vitamina B6 u bananama reguliše nivo glukoze u krvi, vitalnog “elementa” koji utiče na vaše raspoloženje.

Nervi: Banane su bogat izvor nekoliko esencijalnih vitamina B grupe koji pomažu u smirivanju nervnog sistema. Istraživanja pokazuju da svakodnevni pritisak, posebno na poslu, može dovesti do “natrpavanja” nezdravim namirnicama, kao što su razne vrste grickalica i slatkiša. Istraživanje je uključilo preko pet hiljada osoba te je pokazalo da su najgojaznije osobe zapravo bile izložene i najvećim pritiscima na radnom mjestu. Zaključeno je da “kako bi se izbjeglo natrpavanje hranom usljed stresnih situacija potrebno je da kontrolišete nivo šećera u krvi redovnim užinama bogatim ugljenim hidratima, svaka dva sata, kako bi nivo šećera u krvi ostao stabilan”. Preporuka je da ta užina bude, upravo, banana.

Anemija: Banane su i bogat izvor željeza koje je od vitalnog značaja za stimulisanje proizvodnje hemoglobina u krvi te predstavljaju i prirodno oruđe u borbi protiv anemije.

Ugrizi komaraca: Koristite unutrašnji dio kore banane kako biste ublažili bol od ugriza komaraca – jednostavno istrljajte bolno mjesto. Kora od banane vam može pomoći da smanjite svrabež, otok i iritaciju kože.

Jutarnja mučnina: Konzumiranje banana između obroka pomaže u održavanju šećera u krvi na stabilnom nivou te značajno smanjuje simptome jutarnje mučnine.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: