24.02.2016 u 18:19 | Featured, Zdravlje | Komentari

Najbolje čuvana tajna Tibeta: Prirodni eliksir se pravi začas, a može da produži život

Drevni recept Budista, koji je otkriven 1972. godine u jednom od manastira na Tibetu, nazvan je “eliksirom života” jer ima sjajnu moć da očisti organizam i izbori se protiv slobodnih radikala. Pravi se veoma jednostavno, od dva sastojka koja verovatno već imate kod kuće, a toliko je jak da se pije samo jednom u pet godina.

tinktura-napitak-tibet-bijeli-luk-1

Riječ je o napitku koji se popularno naziva “Tibetanac” a koji se pravi od bijelog luka i alkohola. Ove kapi su vremenom postale jako popularne širom svijeta, a posebno kod istočnjaka. Zaljubljenici u prirodnu medicinu tvrde da redovnim konzumiranjem može da se smanji krvni pritisak, da se smanji nivo holesterola i da se tijelo očisti od slobodnih radikala – a navodno su baš zahvaljujući ovom napitku monasi sa Tibeta tako dugovječni.

- Bijeli luk je poznat kao sjajan saveznik u jačanju organizma, posebno kada je imunitet u pitanju, a ovo može da bude dobro rješenje za ljude koji ne vole da ga svakodnevno jedu. Ovakav rastvor, ipak, ne treba konzumirati u velikim količinama i ne treba ga davati djeci, jer sadrži alkohol, ali odraslim ljudima može da pomogne – ističe nutricionista Branka Mirković.

Iako kapi od bijelog luka mogu da se kupe u apoteci, oni koji su probali tvrde da je mnogo bolje napraviti sopstveni eliksir jer ne sadrži nikakve konzervanse. Stručnjaci se slažu da kapi ne mogu da naškode, a mogu da imaju dosta pozitivnih efekata, kao što je smanjenje tjelesne težine, rješavanje problema sa plućima i kostima. Jedino bi trebalo da povedu računa ljudi koji imaju nizak krvni pritisak, jer Tibetanac redovnim konzumiranjem može da ga obori.

Potrebno je:

- 350 g bijelog luka
- 220 g ruma ili drugog jakog alkoholnog napitka

Loading...

Priprema:

Bijeli luk oljuštite i izgnječite ga pomoću one spravice za cijeđenje bijelog luka. Možete i da ga isitnite nožem, ali je jako bitno da zadrži sav sok. Bijeli luk stavite u teglu i prelijte ga alkoholom. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji u frižideru 10 dana. Nakon toga ga izvadite, i dobro procijedite kroz gazu. Dobijeni eliksir sipajte u bočicu koja ima pipetu (jer se ovo konzumira u obliku kapi) pa ostavite da odstoji još dva dana u frižideru.

Kapi možete da pijete uz kockicu šećera ili nekog drugog napitka. Ukus nije najprijatniji na svetu, ali nije ni toliko loš kao što zvuči.

Eliksir je nakon dva dana spreman za konzumiranje. Kapi se konzumiraju deset dana i to sljedećim redosljedom:

tibetanski-lijek

Eliksir se pije deset dana zaredom, a prije svakog konzumirana je bitno da dobro promućkate. Zanimljivo je da se ovaj “lijek” pije samo jednom u pet godina, jer je izuzetno jak.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: