24.03.2020 u 7:11 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ljekari daju savjete šta NIKAKO ne treba jesti ZA VREME KORONE: Poslušajte ih i savjetujte druge!

Veoma važni savjeti – ljekari kažu da ih se moramo pridržavati.

ljekari

Prof. dr Borislav Kamenov i docent dr Momir Dunjić gostovali su u emisiji RTS Ordinacija, gde su građanima dali najvažnije savjete kako da se zaštitimo od korona virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte.

Ovo su veoma važni savjeti i ljekari kažu da ih se moramo pridržavati.

*Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet?

Loading...

- Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho-imuno-neuro-endokrinologija. Na prvom mjestu je psiho – psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepovjerenje dovodi do skoka hormona stresa, što direkt utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žlijezde – kaže dr Dunjić.

Šta treba da radimo?

Važno je da zadržimo smirenost, umjeren način života – vraćanje snu – san je vrlo važan faktor, jer se tokom noći obnavlja melatonin koji je važan, jer kada treba da se spava, on direktno utiče na timus i imunitet. Spavanje od šest do osam sati je u redu. Pozitivan stav i spavanje – dve važne stvari za imunitet.

Šta je sa fizičkom aktivnošću?

Nikako nije dobra preterana fizička aktivnost. Trčanje nije dobro ako neko ima virus, jer može da vam se stanje pogorša. Važna je umjerena aktivnost – kaže dr Kamenov.

Šta odmah moramo da izbacimo iz ishrane, a sigurno smo kupili za izolaciju?

- Treba izbaciti šećere, prije svega vještačke, mislim na saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umjereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet – obara ga – bijeli, grickalice, gazirana pića. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo – štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promjena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta – kaže dr Dunjić.

Šta odmah da počnemo da jedemo?

Ova dvojica naših vrsnih stručnjaka savetuju ovakvu ishranu – zeleno povrće, salate, paprike, paradajz, limun, brokoli, kupus, voće (u umejrenim količinama).

Koliko toplu vodu da pijemo?

- Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Severnoj Americi, postoji problem – loše varenje – dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mjera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pije vruća voda, toliko da se ne izgorimo; toplo uvijek deluje protiv virusa; naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost – kaže dr Dunjić.

Vitamin C je neophodan, nalazi se u ovim namirnicama

- kiseli kupus

- nar

- biber

Doktori su takođe objasnili da se 75 odsto imuniteta stvara u crijevima, a 100 odsto lošeg takođe u crijevima – mlijeko može biti problem onom ko ne podnosi mlijeko. Nemojte jesti stvari koje vas nadimaju.

Koji suplementi su OK?

- Vitamin D

- Cink

Kakva supa je najbolja za očuvanje imuniteta?

- Guščja

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: