27.12.2015 u 13:43 | Featured, Zdravlje | Komentari

Limun: ubica ćelija raka

Jedna od najnovijih vijesti iz svijeta medicine jeste da namirnica koju svi često koristimo, limun, uništava ćelije raka, odnosno zaustavlja razvoj tumora.

PHOTO: pixabay

PHOTO: pixabay

Naime, Američki naučni institut za zdravlje u Baltimoru nedavno je objavio da je limun moćan prirodni proizvod koji uništava kancerogene ćelije.

Utvrđeno je da je limun čak 10.000 puta snažniji od hemoterapije, a što je veoma bitno, pritom ne utiče na zdrave ćelije. Jedino što još uvek nije objavljeno o kojoj se količini limuna radi, pa se zbog toga preporučuje veliki oprez!
Bez obzira na to, da je limun kao moćan antioksidans dokazani lek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznato je vijekovima unazad. Bijeli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog lijeka, nastalog prije više od 2.000 godina za koji se zna da, između ostalog, sprječava nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka, a posebno raka pluća, dojke, prostate, debelog crijeva i pankreasa.

Limun i zeleni čaj

Poznato je da katehini u zelenom čaju smanjuju mogućnost pojave raka i infarkta, a naučnici su pokazali da se pozitivno dejstvo zelenog čaja povećava dodavanjem limunovog soka – pretežno zbog vitamina C. Zeleni čaj s limunom učiniće da organizam bolje apsorbuje katehine.

Još nešto o limunu – vitamin C popravlja imunitet organizma i usporava proces starenja, dok limunska kiselina neutrališe otrovne materije iz organizma, olakšava varenje i pospešuje sagorijevanje masti.
Na sreću, limun se može upotrebljavati tokom cijele godine i to u različitim oblicima – kao limunada, dodatak čajevima, sokovima, sosovima, čorbama, slatkim i slanim kolačima, uz ribu, meso …

Ne zaboravite da je i kora limuna jestiva i korisna. Limonin iz kore limuna ima antiseptičko dejstvo a flavonoidi podstiču razmenu kiseonika u tijelu.

Izvor: nezavisne

Vaš komentar na članak: