05.01.2017 u 9:21 | Featured, Zdravlje | Komentara:

KARDIOHIRURG OITIŠAO U PENZIJU SA 95 GODINA: A ovo je njegov recept za dug i zdrav život!

Šta je dobro za zdravlje ovaj ljekar je lično ispitao, pa je u skladu sa tim počeo da se hrani, a rezultat svega toga jeste što i na pragu 11 decenije života živahno ide uz stepenice, sređuje baštu, a ne koristi se čak ni štapom.

stogodisnjak-elsvort-vorhem-foto-youtube-printscreen

Da li vjerujete da na svijetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?! Dokaz da je moguće jeste doktor Elsvort Vorhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina!

Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kom je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje oduvijek je voljeo.

“Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio ljekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje” – rekao je Vorhem u intervjuu zaFox News.

Loading...

Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta vidjeo srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljno sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promijeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvijek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegansku ishranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porijekla.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Elsvort vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice cijelog zrna sa bademovim mlijekom.

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme sa porodicom i vježba tako što sređuje svoju baštu – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, baštu uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lifotve izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili” – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.

Doktor Elsvort Vorhem vjeruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u grudima, znao bih da nije ništa” – kaže Elsvort.

On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesovanje za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava.

“Uvijek me je zanimalo sve da istražim, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu” - zaključuje 100-godišnji lekar.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: