01.10.2015 u 9:42 | Featured, Zdravlje | Komentari

Ispovijest srpskog liječnika: Imao sam rak pluća, u život me vratila marihuana!

U životu nije popušio joint i protivnik je svih droga. Klasična medicina je njegov poziv. Međutim, kad se suočio s rakom pluća, probao je sve. Tvrdi da ga je izliječilo ulje kanabisa.

marihuana
Vremena za odlaganje nema, u ime onih kojima je svaki dan dragocjen i koji svakodnevno biju bitku s najtežim bolestima, a kojih je nažalost u Hrvatskoj i u Srbiji puno i svakim danom ih je više, o ovoj temi se priča sve više.

Pedesetogodišnjem liječniku iz Srbije prije šest mjeseci otkriven je karcinom pluća s metastazama na limfnim čvorovima. Stadij dva na tri. Počeo je koristiti ulje od kanabisa.

Za “Blic” objašnjava zašto se na to odlučio i kako je sve to utjecalo na njega i njegovo okruženje.

Kolege su odmah učinile sve da mi pomognu. Dijagnoza i biopsija bile su gotove za sedam dana. Nakon početnog šoka, riješio sam krenuti u borbu protiv jednog vrlo nezgodnog protivnika – započinje PB ispovest za “Blic”.

Loading...

Kao pobornik klasične medicine, krenuo je na kemoterapije i od tada do danas prošao kroz pet ciklusa.

Uključio sam sve moguće alternative. Koristio sam razne preparate, kapi, sirup iz manastira Ravanica, preparate iz Čapljine, kapi s Kube … O ulju kanabisa sam čuo, ali pošto je izvan zakona i kažnjivo, bilo mi je teško da ga nabavim i da prodavača na crno uvjeriti da nisam neki provokator – priča PB.

Prije nego što je počeo terapiju, raspitao se da li će moći raditi.

Sve što osjećam kad uzimam ulje je suhoća usta i ponekad blagi prolazni osjećaj lebdenja u glavi – objašnjava PB.

I PB je radikalno promijenio prehranu, koristi ulje i ide na kemoterapiju. Posljednji nalazi na njegovim plućima su zapanjujući.

– Već nakon tri mjeseca se vidjelo da se karcinom smanjuje, a posljednji nalaz skenera je uredan. Moj radiolog je oduševljen. Rekao sam onkologu da koristim ulje kanabisa, na što je slegnuo ramenima i rekao da uzimam sve što mislim da će mi pomoći – kaže PB.

I u svijetu postoje brojne polemike o korištenju marihuane.

Ne postoje čvrsti dokazi da marihuana pomaže, ali podržavam nastavak eksperimentiranja s kanabisom u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za bolesne – rekla je nedavno dr Cat Arni, čuvena liječnica koji se bavi ispitivanjem tumora.

Već duže vrijeme u Srbiji, na crno se prodaje ulje od kanabisa. Ovaj preparat nabavlja se ilegalnim kanalima, a bočica košta oko 300 eura, dok se u Makedoniji prodaje za čak 1.000 eura. Original se provjerava tako što se kap razvuče prstom i ako je sadržaj gust, onda se radi o pravom lijeku. Najčešće je doza polovica zrna riže. Da bi se legalizirala marihuana mora biti registrirana u Agenciji za lijekove. Procedura registracije bila bi ista kao kod morfija, jer bi marihuana trebala biti zavedena kao opijat.

Za sve što daje rezultate u liječenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bježati od nečega što ima efekata. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi – kaže za “Blic” dr Lončar.

Humanitarna organizacija “Lekalizuj” pokrenula je inicijativu za izmjenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa suvremenim dostignućima medicinske znanosti.

Kanabis se tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a dokazano je njegovo blagotvorno djelovanje kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze, epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma, nuspojava koje uzrokuje kemoterapija.

Liječnici u Srbiji se slažu da bi marihuana mogla se legalizira, ali samo dozirano, i isključivo u medicinske svrhe kao opijat. Dr Vladimir Kovčin, onkolog u KBC-u “Bežanijska kosa”, kaže da kanabinoid, jedna od 60 supstanci marihuane, može pomoći pacijentima s neizlječivim bolestima.

I dr Jelena Drulović, neurolog koji se bavi multiplom sklerozom u KCS, kaže da bi voljela da jedan broj njenih pacijenata ima mogućnost da koristi preparate od kanabisa, ali ipak naglašava da ova biljka treba biti pod strogom kontrolom.

– Razne studije su pokazale da marihuana ima pozitivan učinak kod određenih tegoba. Konkretno, kod multiple skleroze pacijentima pomaže jer se mišići opuštaju. To su preparati u vidu spreja koji se već koriste u EU.

– Ima jako mnogo prevaranata koji prodaju dozu od pet mililitara i za 3.000 eura. Ono kad je pravo mora biti kao smola, zlatnožute boje kao zlatni prsten. Nikako smeđe ili zelene boje. Pakuje se u šprice u doze po pet mililitara. Koristi se tako što se kapljica veličine pola zrna riže razmaže na jagodicu prsta ili se stavi pod jezik – kaže Alen Azerić, član Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu HUPED, koje ulje od kanabisa poklanja oboljelima.

Izvor: blic.rs

Vaš komentar na članak: