01.06.2015 u 18:45 | Featured, Zdravlje | Komentari

ALARMANTNO! Pijete vodu iz plastičnih boca? Znate li da vas to može ubiti?

Ambalaža je ta koja može biti opasna.

flasa-vode-pixabay

Ne pijete vodu iz slavina, već preferirate onu iz plastičnih boca? Činite gadnu pogrešku jer kemijski sastav ambalaže u kojoj se voda nalazi mogao bi biti opasan po vaše zdravlje, a o čemu smo već pisali. Pročitajte što znače oznake na ambalaži vašeg napitka.

1 – PET (često i PETE)

Ove su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimoni, kemijsku materiju EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene elemente.

2 – HDP (nekad i HDPE)

Riječ je o ‘dobroj’ plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 – PVC (nekad i 3V)

Ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Uprkos tome, ovo je još uijvek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE

Plastika koja ne ispušta kemikalije u vodu. Ali, zamislite, ne koristi se za izradu plastičnih boca nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP

Još jedna od ‘dobrih’ plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi ili čašice za jogurt.

6 – PS

Ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze hrane.

7 – PC (ili bez oznake)

To je najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlučuje kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za bebe, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: