22.03.2017 u 11:42 | Featured | Komentari

Ako ustajete u 6, 7 ili 8, evo kada morate na spavanje da biste se probudili odmorni (FORMULA)

Niste horni za gomilu obaveza iako mislite da ste dovoljno spavali? Ako vas je i jutros iznervirao alarm, vrijeme je za malo matematike.

spavanje-sat-pixabay

Vjerovatno se i vama dogodilo da nekad legnete rano u krevet kako biste se naspavali, a ujutro se probudite umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu da nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vrijeme.

Na internetu se pojavio Sleep Calculator, koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba leći a u odnosu na vrijeme u koje bi trebalo ustati. I baziran je na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

  • Poznato je da čovjek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta.
  • Ako čovjeka alarm probudi usred ciklusa spavanja – zbog toga se javlja osjećaj umora.
  • Ako treba da ustanete tačno u 7 ujutro, onda bi trebalo da legnete u 21.46 ili 23.46 sati. Ukoliko ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite u 0.46 ili 2.16 časova.
  • Ako ustajete u 6 ujutro, onda lezite u 20.46, 22.16 ili 23.46 sati. Ukoliko preskočite navedene termine, onda je 1.16 pravo vrijeme.

Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vrijeme. Korišćenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom tjelesnom ritmu, ovaj kalkulator će vam izračunati tačno vrijeme kada treba na spavanje, navode kreatori ovog kalkulatora.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: