10.06.2016 u 12:49 | Featured, Kućni savjeti | Komentari

39 načina upotrebe limuna koji će vam olakšati život

Većina ljudi je upoznata s tradicionalnom upotrebom limuna za ublažavanje grlobolje i dodavanje citrusnog okusa jelima. Ipak, upotreba limuna je raznolika i kada pročitate ovu listu koristi limuna, poželjet uvijek da ga imate u svojoj kuhinji.

upotreba-limuna-nacini

Saznajte na kojih 39 načina limun vam može olakšati život:

1. Osvježava hladnjak
Neugodan miris iz hladnjaka vrlo lako možete ukloniti pomoću limuna. Namočite spužvu u limunov sok i stavite ga u hladnjak na nekoliko sati. Iz hladnjaka izvadite sve što vam je sumnjivog roka trajanja i što bi moglo uzrokovati neugodan miris.
2. Visok krvni tlak
Limun sadrži kalij koji može pomoći u kontroliranju krvnog tlaka.
3. Vraća boju povrću
4. Mentalno zdravlje
Voda s limunom može popraviti raspoloženje i ublažiti simptome depresije istresa. Limun će vas brzo osvježiti i povećati razinu energije.
5. Kuhinjske radne površine
Ako radne površine imaju neugodan miris zbog rezanja luka ili pripremanja ribe, dobro ih istrljajte polovicom limuna.
6. Problemi s disanjem
Limun može razrijediti sluz koju iskašljavate, može vam pomoći da dišete lakše i može pomoći osobama koje pate od astme.
7. Artritis i reuma
Limun je diuretik, što znači da pospješuje proizvodnju urina i na taj način pomaže u smanjenju upale tako da ispire toksine i bakterije dok istovremeno ublažava simptome artritisa i reume.
8. Prevencija bubrežnih kamenaca
Svakodnevna konzumacija limuna ili vode s limunom može potaknuti proizvodnju urinarnih citrata, kemijskih spojeva koji pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca.
9. Borba protiv insekata
Ne morate koristiti insekticide kako biste ove napasti držali dalje od svoje kuhinje. Jednostavno je premažite limunom. Prvo premažite ručke od vrata i prozora, zatim sok od limuna iscijedite u svaki dio kuhinje gdje ste primijetili da se nakupljaju insekti. Rasporedite tanke kriške limuna unutar kuhinje kako biste spriječili dolazak insekata.
10. Prevencija prijevremenih znakova starenja
Limun može smanjiti proizvodnju slobodnih radikala koji su zaslužni za starenje kože i kožna oštećenja. Voda s limunom ne sadrži nimalo kalorija i ima odlična svojstva.
11. Pranje voća i povrća
Nikada ne možete znati koje se vrste pesticida i prljavštine mogu nalaziti na vašem omiljenom voću i povrću. U bočicu za špricanje iscijedite jednu žlicu limuna i pomiješajte s vodom. Njome pošpricajte voće i povrće.
12. Infekcije
Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima voda s limunom može pobijediti infekcije grla. Ako grgljanje slane vode nije nešto što volite, probajte grgljati vodu s limunom.
13. Uklanjanje neugodnog mirisa
Ako smeće počinje otpuštati neugodan miris, možete koristiti limun ga ukloniti. Spremite ostatke limuna i naranče, i stavite ih ispod vrećice od smeća. To ponovite svakih nekoliko tjedana.
14. Pročišćava krv
15. Zelena salata
Nemojte baciti dijelove zelene salate koji nisu hrskavi. U vodu stavite malo limunovog soka, potom dodajte zelenu salatu i stavite u hladnjak na sat vremena. Dobro osušite listove zelene salate prije nego što ćete ih koristiti.
16. Zdravlje usne šupljine
Sok od limuna može zaustaviti krvarenje desni i ublažiti bolove zuba.
17. Tamne mrlje na koži
Kako biste posvijetlila tamne mrlje na koži, stavite limunov sok izravno na taj dio kože. Pustite da stoji 15 minuta, potom isperite. Ovo je siguran i učinkovit način posvijetliti tamne mrlje na koži.
18. Pramenovi
Za svjetliju kosu pomiješajte 1/4 soka od limuna i 3/4 vode. Njome isperite kosu i pustite da se kosa osuši. Ako želite do rezultata doći što prije, ovo ponavljajte jednom dnevno u razdoblju od tjedan dana.
19. Jača nokte
Pomiješajte sok od 1/2 limuna s 1 šalicom tople vode i umočite prste oko 5 minuta. Koricom limuna istrljajte nokte.
20. Lice
Mitesere možete ukloniti sokom od limuna. Lice možete svakodnevno prati vodom s limunom. Vaš ten će se popraviti već nakon nekoliko dana.
21. Dah
Pomiješajte vodu s malo limunovog soka i njome isperite usnu šupljinu. Citrusna kiselina će uravnotežiti pH vrijednosti u ustima i uništiti bakterije koje uzrokuju neugodan zadah. Nakon nekoliko minuta usta isperite običnom vodom jer limun može oštetiti zubnu caklinu.
22. Prhut
Teme izmasirajte s 2 žlice soka od limuna i isperite vodom. Potom pomiješajte 1 žlicu soka od limuna sa 1 šalicom vode i njome isperite cijelu kosu. Ponavljajte svakodnevno dok perut ne nestane.
23. Uklanjanje mrlja na mermeru
Mrlje na mermeru se ponekad teško uklanjaju. Presjecite limun na pola i njime istrljajte mramor. No, nemojte ovo raditi često jer kiselina može oštetiti mramor. Svakako mramor isperite običnom vodom nakon što ste ga istrljali limunom.
24. Uklanjanje mrlja s prstiju
Sok od limuna može ukloniti mrlje na prstima. Prste dobro natrljajte limunom i potom isperite toplom vodom i sapunom. Ponavljajte dok ne uklonite sve mrlje.
25. Grubi i suhi laktovi
Za mekanu i glatku kožu na laktovima su najbolji limuni. Pomiješajte sodu bikarbonu i limunov sok, potom smjesom dobro istrljajte laktove. Isperite i namažite maslinovim uljem.
26. Glavobolje
Limunov sok pomiješan s nekoliko žličica vrućeg čaja je odličan za mamurluk ili glavobolju. Bit će jednako učinkovit kao i tablete protiv bolova.
27. Groznica i temperatura
Groznica i temperatura mogu biti uzrokovane različitih stanjima, a limun je učinkovito rješenje.
28. Difterija
Limunov sok ima moćna antiseptička svojstva i može pospješiti rad probavnog sustava. Uzmite 1 žlicu limunovog soka svaki dan u isto vrijeme.
29. Vaginalna higijena
Limunov sok razrijeđen s vodom je siguran i učinkovit način održavanja vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, limun neće uzrokovati iritacije vaginalne flore.
30. Moljci
U ormaru možete držati kriške limuna koje će odbijati moljce, a ostavit ugodan i osvježavajući miris.
31. Probavni sustav
Probavne smetnje su jedna od najčešćih tegoba, a topla voda s limunom je rješenje za gotovo sve probavne tegobe. Limunov sok će pročistiti krv, smanjiti rizik od nastanka zatvora, eliminirati toksine iz tijela i ubrzati rad probavnog sustava.
32. Dezinfekcija ogrebotina i posjekotina
Zaustavite krvarenje i dezinficirajte male rane pomoću limunovog soka. Možete umočiti gazu u limunov sok i čvrsto je držati na povrijeđenom području.
33. Uklanjanje bradavica
Probali ste raznim načinima ukloniti bradavice, ali ništa nije uspjelo? Idući put na bradavicu stavite pamučnu vaticu umočenu u sok od limuna. Postupak ponavljajte nekoliko dana dok citrusna kiselina u potpunosti ne ukloni bradavicu.
34. Izbjeljivanje osjetljive tkanine
Izbjegavajte kemijske izbjeljivače kada možete tkaninu da izbijelite sokom od limuna. Namočite krpu sesom soka od limuna i sode bikarbone i pustite da stoji barem 30 minuta prije pranja.
35. Čišćenje nakita
Potamnjeli nakit možete očistiti smjesom limuna ili soli (ili soda bikarbona). Napravite pastu i ostavite nakit u njoj oko 5 minuta. Potom operite toplom vodom, isperite i osušite. Istu smjesu možete koristiti za čišćenje sudopera i uklanjanje kamenca.
36. Pranje rublja
Za još čišće rublje, dodajte 1 šalicu soka od limuna u stroj tijekom pranja. Limun će pomoći u uklanjanju mrlja s odjeće, a vaša odjeća će biti ugodnog mirisa.
37. Uklanjanje plijesni s odjeće
Limun utrljajte na mrlju, pustite da se suši na suncu i ponavljajte dok mrlja potpuno ne nestane.
38. Uklanjanje mirisa dima
Ako se grijete na drva, vaš dom možda ima neugodan miris od dimu. Na plamen stavite koru limuna kako biste spriječili neugodne mirise.
39. Ublažavanje simptoma astme
Kako biste pospješili cjelokupne prehrambene navike i potaknuli detoksikaciju tijela, ali i ublažili simptome astme, uzmite 2 žlice limunovog soka prije i poslije jela.

Izvor: centarzdravlja

Vaš komentar na članak: