10.08.2015 u 14:58 | Featured | Komentari

3 poze joge koje će vam pomoći da zaspite. Zaboravite na nesanicu i spavajte kao beba

Ove opuštajuće poze izbaviće vas od nesanice, značajno će poboljsati vaš san i regulisati disanje. One aktiviraju parasimpatički nervni sistem, pomažu u suzbijanju stresa i doprinose relaksaciji.

Ove 3 poze odgovaraju svakome, čak i onima, koji nikada nisu vježbali jogu. Sve što će vam biti potrebno je vaš jastuk. Spremne? Prije nego što počnete, uradite 10 udaha i izdaha, piše portal uspesnazena.com!

3 poze joge za nesanicu:

1. Noge gore na zidu (Viparita Karani)

31

Lezite leđima na jastuk, noge podignite prema plafonu tako da pete i koljena budu na istom nivou. Ruke ostaju pored tijela, dlanovima okrenutim nagore. Na ovaj način dobijate regenerišuću energiju koja dolazi u naše tijelo zajedno sa disanjem.

Loading...

Ova poza je idealna za one koje dosta vremena provode na nogama. Poboljšava se cirkulacija krvi. Bitno je disati duboko. Ostanite u ovom položaju 2-3 minute. Da biste izašli iz ove poze, polako savijte kolena i prebacite ih na jednu stranu. Ovo je jako korisna vežba čiji ćete rezultat osetiti odmah.

2. Tabani i koljena zajedno (Supta Baddha Konasana)

41

Lezite leđima na jastuk. Tabane sastavite zajedno, pomjerajući koljena u različite strane. Ruke ispružite duž tijela. Ostanite u ovoj pozi 3 minute. Ne zaboravljajte disati duboko i ravnomjerno.

3. Poza leša (Savasana)

61

Posljednja poza, prije nego što ćete utonuti u bezbrižni san. Ostajete ležati na leđima, noge ispružene u širini ramena, ruke duž tijela, dlanovima na gore (ali ne pripijene uz tijelo). Dišite slobodno i duboko, fokusirajte se na disanje. Neka misli same plutaju, a vi posmatrajte sa strane. Ostanite u ovom položaju 3-5 minuta.

Blaženi san vam je vama obijezbeđen. Samo ne zaboravite skloniti jastuk ispod kičme.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: