08.08.2017 u 12:49 | Featured, Kako smršati, Recepti | Komentari

10 pravila ishrane kojih se pridržavaju Italijanke: One ne drže dijete! (FOTO)

Dovoljno je da vam spomenemo Moniku Beluči, Sofiju Loren, Kjaru Feranji, Đovanu Batilju, Eleonoru Karisi pa da shvatite da je itekako moguće, piše Elle. Uostalom, Italija je zemlja ugljenih hidrata, ali nikada nije imala problem sa velikim brojenim gojaznih osoba.

lijepa-zena-pixabay

Kako je to moguće?

Rješavamo u sljedećem tekstu…

“Sve što vidite na meni dugujem špagetama.” – Sofija Loren

Ukoliko malo detaljnije izanaliziramo Italijane, možemo samo da konstatujemo kako većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav i balansiran život. Ako su vam baš potrebne brojke: samo 9% populacije ima problem sa gojaznošću naspram 32% Amerikanaca! Što zvuči nekako ipak kao sci-fi ako znamo da se standardna ishrana svakog Italijana bazira prevashodno na picama i pastama.

Loading...

Pa u čemu je njihova tajna?

Italijansko pravilo #1: Trik je u balansu i manjim porcijama

Za razliku od Amerikanaca koji praktikuju velike porcije, u Italiji se jede češće, ali manje. Naravno, pričamo o prosjeku jer kod kuće, pogotovo ako je glavna kuvarica baka koja je ovladala svim mogućim slasnim receptima, teško da ćete pojesti jednu porciju špageta. Takođe, Italijani ne vode posebno računa o kalorijama, već prestaju da jedu u trenutku kada su “puni” i kada imaju prostora još samo za jednu kafu. Treba napomenuti da u njihovim jelima je uvek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljenih hidrata, skroba, dosta ribe i piletine, a posebno vode računa o konzumiranju crvenog mesa. Rijetko i u posebnim prlikama.

Italijansko pravilo #2: Koriste samo jedno ulje: MASLINOVO

Maslinovo ulje ima s razlogom reputaciju zlatne tečnosti pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog italijanskog jela. Italijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, pravljenje sosa, prženje i prosto je nemoguće zamisliti italijansku kuhinju bez njega! Opšte je poznata činjenica da je maslinovo ulje bogato mononezasićenim kiselinama koje se smatraju dobrim mastima.

Italijansko pravilo #3: Konzumiraju što više svježe, sirove hrane

To se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gde je svako jelo obogaćeno ribom, paradajzom, povrćem, artičokama, jajima, začinima i limunom. Pasta se služi takođe sveža, al dente, sa mrvicom maslinovog ulja, domaćim paradajz sosom, origanom i uvek je servirana u malim porcijama.

Italijansko pravilo#4: Stalno šetaju!

Passeggiare na italijanskom znači šetati. Da, prošetajte što više tokom dana. Skoknite do omiljenog trga, ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj rijeke, po nekom parku ili centru. Ljeti, veliki broj Italijana ima običaj da za vikend ode na kratki odmor do nekog jezera, sela. Zato, u prirodu!

Italijansko pravilo #5: Manje porcije za doručak

Doručak se u italijanskoj porodici ne preskače. Ali za razliku od velikog broja Evropljana, Italijani za doručak praktikuju da pojedu kroasan ili neki kolač u paru sa kafom sa mlijekom.

Italijansko pravilo #6: Rijetko kad piju gazirana pića

Vrlo rujetko ćete vidjeti da neki Italijan pije bilo kakav gaziran napitak, bilo da je u pitanju sok ili koka kola za vrijeme ručka. Eventualno gazirana voda dolazi u obzir, ali mahom je to vino (čaša crnog ili bijelog vina). Ice tea ili smoothie takođe ne spada u redovno piće stanovnika Apeninskog poluostrva. Frapućino nije italijanski napitak, ali zato Kapućino jeste.

Italijansko pravilo #7: Junk hrana? Grijeh nad grijehovima!

Ukoliko ste nekad ušli u klasičan italijanski supermarket mora da ste primjetili kako dio sa čipsom i gaziranim pićima zauzima vrlo mali dio. Italijani rijetko kad grickaju ili praktikuju da jedu junk hranu. Generalno, u ovoj zemlji skoro niko poslije večere ne jede. Mocarela pred spavanje dok gledam seriju ili neki film? Naravno da ne! Ako i prezalogaje nešto između glavnih obroka, to je onda kod većine voće ili visokokalorični kolači. Ako hoćete da ubijete nekog Italijana, samo mu ponudite hot dog!! Srčani odmah!

Italijansko pravilo #8: Pica nije baš za svaki dan!

Žao nam je, ali moramo da vas razočaramo. Italijani ne jedu picu po cio dan i svaki dan, niti preporučuju da vi to radite. U Italiji pica je vrst hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedeljom u grad sa društvom. Takođe, Italijani su najveći ljubitelji pice koja je bogata raznim vrstama sira i povrćem i koja ima vrlo malo kalorija, a puna je hranljivih sastojaka i vlakana.

Italijansko pravilo #9: Lagana večera

Posljednji obrok je kod Italijana rezervisan za neko lagano jelo ( ukoliko ne idete sa prijateljima napolje). Tipična večera uključuje supu (minestrone), manje porcije mesa ili paste, servirane uz malu porciju sira i povrća.

Italijansko pravilo #10: Ne drže dijete!

Italijani ne spadaju onu grupu nacija koje ludački su sklone dijetama. Želite da smršate? Izbjegavajte prženu hranu i kao dressing na pasti koristite domaći paradajz sos i povrće poput brokolija, pečurki… I posljednji savjet ali najvažniji: Jedite bez griže savjesti!

Izvor: elle

Vaš komentar na članak: