30.01.2024 u 18:14 | Biljke, Recepti | Komentari

SIRUP OD BOROVIH IGLICA: Liječi kašalj, bronhitis, upale pluća i grla !!! RECEPT!

Za odličan početak dana vam predlažemo pravljenje ovog lijeka od mladih borovih iglica. Recept je veoma jednostavno napraviti, a sve potrebne sastojke imate na dohvat ruke.

borove

Ovaj sirup se može koristiti u prevenciji i liječenju bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, kašlja, upale grla, prehlada i promuklosti kao i svih ostalih problema sa disajnim putevima i bronhijalnim alergijama.Borove iglice i njihov sok koji ćete dobiti ovim putem godinama se koriste za jačanje imunog sistema, opšteg stanja organizma i poboljšanje apetita.

Najbolje je da eliskir napravite i pripremite unaprijed te koristite kada vam zatreba za neke od navedenih problema.

Za napitak će vam biti potrebni sledeći sastojci:

Loading...

mlade i zdrave borove iglice, pupoljci i manje grančice
vodka
domaći med
nekoliko limuna

Upute za pripremu ovog kvalitetnog recepta:

Za razliku od dosadašnjih recepata ovdje vam nećemo navoditi mjere u gramima. Potrebno je da naberete mlade borove iglice sa čistog drveta. Naberite jednu kesu mladih i zdravih iglica, pupoljaka, kao i tankih grančica.Iglice properite u vodi i ostavite ih da se osuše. Borove iglice isjecite ili izlomite na što sitnije dijelove. Uzmite staklenu teglu od 2 ili 3 litra i napunite je borovim sastojcima.Između dodajte kriške limuna sa korom.

Zatim u teglu uspite jako alkoholno piće. Teglu ispunite alkoholom do tri četvrtine zapremine. U ostatak tegle uspite domaći med.Tegla mora imati dobar poklopac koji će hermetički zatvoriti smjesu. Kada uspete sve sastojke teglu dobro protresite da se sastojci izmješaju i sjedine. Kada budete prikupljali iglice ukoliko pronađete na drvetu svježu smolu možete i nju pokupiti u teglicu i dodati u ovaj eliksir.

Savjet koji dobro dođe:

Smjesa treba odstojati 40 dana kako bi bor pustio sve ljekovite sastojke pod dejstvom alkohola, meda i limuna. Teglu povremeno promućkajte. Nakon stajanja smjesu procjedite a dobijeni eliksir naspite u staklne tamne boce.Napitak možete konzumirati preventivno ili kada se pojavi neki od navedenih problema sa disajnim putevima ili kašljem.

Možete uzimati tri puta po jednu supenu kašiku na prazan stomak u toku dana ili čak i više prema potrebi.Preventivno, kada nemate tegobe možete uzimati jednu supenu kašiku eliksira pred spavanje

Drugi recept za sirup, ovaj je bez alkohola:

Sirup od borovih iglica se u našim krajevima često pravi tako što se u teglu postavlja red borovih iglica, red šećera i tako do vrha tegle. Nakon toga tegla se poklopi folijom i ostavi na toplo i sunčano mjesto par sedmica da se šećer potpuno istopi i preuzme sokove iz borovih iglica.

Nakon toga se smjesa procjedi.Ukoliko ne želite konzumirati alkohol možete koristiti ovaj recept, jedina mana mu je to što u njega ide šećer, ali je takođe veoma zdrav.Izdanke je najbolje brati od marta do juna mjeseca. Napitak ima prijatan i osvježavajući okus. Kao zamjenu za ovaj recepet za tegobe disajnih puteva možete spremiti i čaj od mladih borovih iglica.Prodišite punim plućima uz ovaj izvrstan recept!

IZVOR:SVE ZA ZDRAVLJE

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: