16.12.2017 u 10:25 | Zdravlje | Komentari

RUKE SU VAM STALNO HLADNE? Budite oprezni, to može biti simptom OVIH OBOLJENJA!

Ruke je jednostavno ugrijati. Za hladnog vremena normalno je da su nam prsti pomalo promrzli, ali to može biti i pokazatelj bolesti. Ukoliko su nam prsti i ruke stalno hladni i teško ih možemo ugrijati, onda je to nešto o čemu valja porazgovarati s liječnikom.

ruke-690x480

Malo tko voli dodir hladnih prstiju na tijelu, pogotovo u ova zimska doba. Ruke i prste jednostavno je zagrijati, prislanjanjem na izvor topline ili jednostavnim puhanjem toplog zraka iz usta u šake. Međutim, ukoliko to ne pomaže, možda hladni prstići ukazuju na slijedeće bolesti.

1. Raynaudov sindrom

Sužavanje krvnih žila u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osjećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i poplaviti. Ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju regulira se nošenjem toplih rukavica i izbjegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnosticiran, posavjetujte se s imunologom jer Raynaud može biti pokazatelj neke autoimune bolesti.

2. Hipotireoza

Osobe koje pate od usporenog rada štitnjače uvijek imaju hladne prste. Štitnjača regulira temperaturu našeg tijela, pa kada nije aktivna usporava se i većina drugih funkcija tijela te tako često osjećamo hladnoću.

3. Slabokrvnost ili anemija

Umor, glavobolje, nedostatak zraka i vrtoglavica, sve su to simptomi anemije. Nedostatak željeza u organizmu utječe na tjelesnu temperaturu. Slabokrvnost usporava opskrbu organizma kisikom, zbog čega dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak tlak

Kada nam padne tlak, krvne žile šalju krv iz ruku i nogu u vitalne organe.

5. Pušenje

Nikotin uzrokuje skupljanje krvnih žila i nakupljanje kamenca u arterijama zbog čega je protok krvi u udove često oslabljen ili znatno smanjen, ovisno o tome koliko pušite.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: