27.08.2015 u 9:45 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Zanimljiv lijek za probleme sa zglobovima,artritisom…

Već neko vrijeme na svim stranama svijeta možemo se susresti sa neobičnim, ali efikasnim lijekom za probleme sa zglobovima, kostima, teško pokretljivim koljenima, stopalima, vratom itd. Terapija za koju mnogi tvrde da je čudotvorna sastoji se u korišćenju želatina u periodu od nekoliko nedelja.

želatin

Potrebno je da kupite u prodavnici jestivi želatin. Ima ga u različitim oblicima sa i bez dodatih voćnih ukusa i šećera. Pred spavanje pomješate vrhom punu čajnu kašičicu želatina u čašu vode, soka, jogurta ili neke druge tečnosti. Kako budete mješali smjesu ona će postajati gušća. Kada je dobro promješate popijte je ili pojedite ako je gusta. Koristite toliko tečnosti da kada umešate želatin smjesa ostane dovoljno tečna da je možete popiti ako vam je tako lakše. Možete je pomješati i sa žitaricama sa mlijekom, te pojesti tu masu. Ukoliko su vaše tegobe sa zglobovima i kostima jače koristite ovu metodu ujutru i uveče. Treapija bi trebala dati efekat i smaniti bolove i znatno povećati pokretljivost zglobova već nakon sedam dana. Tretman prema potrebi možete korisiti od 4 do 6 nedelje.

Ovaj recept posebno je koristan za starije i manje pokretne osobe, te ljude koje osjećaju bolove pri pokretima i sl.

Želatin je proizvod životinjskog porijekla koji nastaje hidrolizom proteina kolagena koji je glavni vezivni sastojak životinjskog tkiva: hrskavica, kostiju, tetiva, itd. Želatin svakodnevno konzumiramo a da toga nismo svjesni u različitim prehrambenim proizvodima, želeima, mesnim produktima, mliječnim i hladnim prerađevinama, gumenim bombonama itd. Često je sakriven u ovim proizvodima pod nazivom E441.

Kako starimo ili usljed poremećaja ili ishrane naša tijelo proizvodi manje kolagena što uzrokuje da pojedinačna mikrovlakna u našem tijelu postaju više međusobno povezana što je rezultat manje fleksibilnosti. To nam daje efekat slabe fleksibilnosti, bolova i otežanog kretanja te nam je potrebno sve više pokreta kako bismo se “zagrijali” i normalno bezbolno izvodili neke fizičke aktivnosti. Ovi sastojci nadoknađuju se putem želatina.

U istraživanjima i preporukama navodi se da je korišćenje želatina osim ovih rezultiralo i sljedećim zdravstvenim koristima:

- Pomoć pri rastu i boljoj teksturi kose i noktiju
- Boljom elsatičnošću tijela i kože te smanjenju vidnih tragova starenja na koži
- Skoro svi ispitanici prijavili su značajno poboljšanje kvaliteta sna
- Istraživanja su pokazala i redukciju u pojavi celulita, pojačanom metabolizmu i znatnom smanjenju sezonskih alergijskih reakcija

Želatin se proizvodi od različitih vrsta životinja a najčešće od svinja ili goveda što bi trebalo jasno biti naznačeno na pakovanju.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: