22.08.2018 u 13:19 | Voće i povrće, Zdravlje | Komentari

Da li znate koji je najstariji narodni lijek za probavu? Evo kako da ga koristite! I ne pretjerujte!

Iskoristite moć sezonskog voća i uživajte u plodovima koji su prava riznica zdravlja. A jedan od njih svakako je autentičan proizvod našeg podneblja, šljiva. U osušenom stanju predstavlja pravi lijek za zatvor.

zatvor-stolica

Šljiva je najstariji narodni lijek za regulaciju probave. Prirodni je laksativ, na koji organizam ne postaje rezistentan kao u većini slučajeva kada su drugi proizvodi u pitanju. Zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, šljiva omekšava stolicu, što je važno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja.

– Suve šljive su izuzetno dobre za varenje, ali važan je postupak sušenja. Uvijek su bolje one koje imaju košticu i, što je važno, ne treba ih uzimati više od tri do pet dnevno – kaže Milka Raičević, nutrucionista.

Prema riječima naše sagovornice, suve šljive su vrlo bogate vlaknima. Kada se koriste kao rješenje za zatvor, na prazan stomak, a u ostalim slučajevima najdragocenije su kuvane, kao kompot, i to od tri do pet šljiva dnevno. Imaju mnogo vlakana, a ona kuvanjem još više nabubre. Kuvanjem se gubi i šećer, pa kuvane suve šljive mogu jesti i osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

– Kao u sve voće i povrće tamne boje kao što su i cvekla i grožđe, i šljive su bogate pigmentom antocijanom, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala. Suve šljive su dobre i za jačanje kostiju, jer imaju odličan odnos kalcijuma i D-vitamina.

Važno je znati, ističe naša sagovornica, da trudnice ne treba da konzumiraju suve šljive da beba ne bi dobila dijareju. A sportistima je dozvoljena nešto veća dnevna količina, do sedam suvih šljiva dnevno, i to poslije treninga, da ne bi došlo do dijareje.

Domaće suve šljive

Operite i očistite šljive. Sušite ih na suncu ili u rerni, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa. Suva šljiva je odličan lijek ako se uzima na prazan želudac ili jedan sat prije jela.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: