02.09.2016 u 10:28 | Ljepota, Recepti | Komentari

Kako ih se riješiti ISPUCALIH PETA prirodnim pripravcima?

Ispucale pete su vrlo čest problem koji može varirati u težini od samo kozmetičkog odnosno estetskog problema pa sve do bolnih problema. Korištenje odgovarajućih mjera opreza odmah može spriječiti daljnje pucanje te pojavljivanje dubokih rana, krvarenja i boli. Neki od uzroka ispucalih peta su suhi zrak, nedostatak vlage, nepravilna njega stopala, nezdrava prehrana i nošenje pogrešne vrste obuće.

pete-limun-1

Postoji nekoliko domaćih pripravaka, odnosno onih koje sami možete pripremiti ili ih već imate kod kuće, a koji mogu riješiti problem ispucalih peta. Navest ćemo deset najboljih pripravaka za ispucale pete.

1. Biljna ulja

Mnoga biljna ulja se mogu koristiti za liječenje ispucalih peta te za samu njegu istih. Bilo maslinovo, sezamovo, kokosovo ili neko drugo hidrogenizirano biljno ulje, ono će služiti svrsi. Za najbolje rezultate, koristite ulje prije odlaska na spavanje kako bi se omogućilo dovoljno vremena da ulje potpuno prodrije u kožu.

Prvo temeljito operite stopala. Zatim nanesite biljno ulje na pete i tabane. Obucite čiste čarape i ostavite ih na nogama preko noći. U jutarnjim satima, pete će biti osjetno mekše. Ponovite to nekoliko dana zaredom dok se pete ne obnove u potpunosti.

2. Rižino brašno

Piling kože na stopalima pomoći će u uklanjanju mrtvih stanica koje pogoduju isušivanju i pucanju. Rižino brašno se može koristiti kao domaći piling za čišćenje.

Pomiješajte šaku rižinog brašna s nekoliko žlica meda i jabučnog octa. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu. Ako je stanje sa petama poprilično loše, dodajte i žlicu maslinovog ulja ili ulja slatkog badema. Namočite noge u toplu vodu na desetak minuta, a zatim napravite piling stopala sa dobivenom smjesom.

3. Margosa

Lišće margose (neem, indijski jorgovan; biljka porijeklom iz Indije) ima fungicidna svojstva koja su vrlo učinkovita u liječenju ispucalih peta. Sagnječite pregršt indijskog jorgovana i dodajte tri žličice praha kurkuma te napravite finu smjesu. Nanesite smjesu na pukotine u koži na petama i ostavite da djeluje pola sata. Operite stopala u toploj vodi i osušite ih čistim ručnikom.

Loading...

4. Limun

Kiselina koja se nalazi u limunu može biti vrlo učinkovita u ublažavanju grubih područja kože koja može dovesti do pucanja. Nanesite limunov sok izravno na područja gdje imate grubu kožu. Alternativno, možete potopiti stopala na 10 do 15 minuta u toploj vodi u kojoj je dodan limunov sok. Izbjegavajte korištenje vruće vode, jer ona može još više isušiti vašu kožu. Nakon toga isperite stopala koristeći sapun, te ih nježno osušite ručnikom.

5. Ružina voda (vodica) i glicerin

Kombinacija ružine vode i glicerina može biti vrlo učinkovit kućni tretman za ispucale pete. Glicerin omekšava kožu, a to je i razlog zašto se često koristi u kozmetici. Ružina voda sadrži vitamine A, B3, C, D i E, kao i antibakterijska i antiseptička svojstva. Dovoljno je pomiješati jednake količine glicerina i ružine vode, te smjesu utrljati na pete prije nego odete spavati.

6. Parafin (vosak)

Ako je stanje vaših peta doista loše i uzrokuje puno boli, tretman parafinom može vam osigurati brzo olakšanje.

Pomiješajte parafinski vosak dok se topi na toplini temeljito sa kokosovim uljem. Ostavite smjesu da se ohladi do sobne temperature prije nego ju primijenite na stopalima. Za najbolje rezultate, nanesite smjesu prije nego odete u krevet i isperite ju tek ujutro.

7. Banana

Zrele banane su jedan od najjeftinijih kućnih lijekova za suhe i ispucale pete.

Napravite kašu od jedne zrele banane dok ne dobijete smjesu nalik tijestu. Temeljito očistite svoja stopala te nanesite na njih kašu od banane. Držite ju 10 do 15 minuta, tako da vaša koža može apsorbirati prirodnu hranu. Operite noge lagano toplom vodom, a zatim ih potopite u hladnu vodu na desetak minuta.

Ako ovaj postupak ponavljate svakodnevno, trebali biste se riješiti ispucalih peta već za nekoliko tjedana.

8. Med

Med ima antibakterijska svojstva i odličan je za vlaženje kože, što je vrlo potrebno za suhe i ispucale pete. U posudu za noge natočite toplu vodu do pola. Zatim dodajte šalicu meda. Namačite noge u toj vodi 15 do 20 minuta. Nježno isperite stopala.

9. Topla slana voda

Ako imate ispucale pete, vrlo je važno posvetiti pozornost i zadržati svoje pete hidratiziranima. Razmazite svoja stopala tako da ih namačete u toploj, slanoj vodi najmanje 10 do 15 minuta. Zatim stavite svoje noge u hladnu vodu, koja će poboljšati cirkulaciju krvi u nogama i ublažiti bolove.

Nakon toga nanesite na stopala kremu ili vazelin koji će zadržavati vlagu. Za najbolje rezultate, obucite čarape kako biste spriječili isparavanje vlage.

10. Vazelin

Vazelin koristite na suhoj koži. Nanesite ga na grube dijelove kako biste spriječili pucanje peta. Korištenjem vazelina omogućavate svojim stopalima da budu mekana i dobro hidratizirana.

Raznim pilinzima možete uklanjati odumrle stanice kože, kao i kamenom za pete. Radite to redovito, a nakon toga nanesite malo vazelina tako da prekrijete cijelo područje peta. Nakon nanošenja vazelina obucite čiste pamuče čarape kako bi vazelin prodrio duboko u kožu. Samim time pomoći ćete svojim petama da ne pucaju, da budu maka i hidratizirane.

Za najbolje rezultate, pokušajte ponavljati ovaj princip svaku noć prije odlaska u krevet.

Već pri prvim znakovima ispucalih peta, isprobajte ove prirodne tretmane za vraćanje meke i glatke kože. Također, održavajte cijelo tijelo dobro hidratiziranim. Pijte puno vode i unesite u prehranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Izvor: krenizdravo

Vaš komentar na članak: