10.09.2015 u 9:13 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Medom protiv oboljenja oka!

Balzami na bazi meda su široko primjenjivani kod oboljenja oka. Med vrlo brzo smiruje zapaljena rožnice, koja su najčešća oboljenja oka.

U prvih 10 dana primjene možete mješati med i vitaminske kapi za oči, a drugih 10 dana koristiti samo vitaminske kapi. Primjenju se tako što ćete kapnuti ispod kapka 1-2 kaljice kapaljkom. U početku možete osjetit blago peckanje u oku, ali brzo će proći.

Posebno efikasnim pokazao se med od eukaliptusa, jer eukaliptus sadrži brojna esencijalna ulja koja djeluju antibakterijski.

konjuktiva-katarakta

- Za liječenje zapaljenja i ulkusa na kornei preporučuje se ukapavanje rastvorenog meda s vitaminskim kapima, rastvor meda treba da je 30%, ili se može primjeniti u vidu obloga.

- Konjunktiva – Sa destilirana ili prokuhanu vodom, napraviti 20% ili 30% rastvor meda. Ukapajte 3 kapi u oči, dva puta dnevno.

- Katarakta – U prethodno prokuhanu i ohlađenu vodu pomiješajte med, u omjeru 1 dio meda, 3 dijela vode. Kapajte 1-2 kapi u oba oka 3-4 puta dnevno.

Za bolji vid se preporučuje mješavina voća kao što su borovnice, limun i sok od šargarepe, mrkva koktel, salata od oraha i mrkve, kineski limuna i meda.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: