14.09.2016 u 11:33 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Kako najlakše očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez upotrebe hemikalija

Cišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospiju u očajno stanje, započinjemo taj posao, piše portal uspesnazena.com!

RERNA-CISCENJE

Pored toga što je fizički zahtjevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistićemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.

Uvjerila sam se da je najefikasniji način cišćenja rerne od masnoće, bez kupovine skupih i otrovnih hemijskih sredstava, obična soda bikarbona, sirće i limuntus.

Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar. Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom ili sa ovim prirodnim sredstvom za dezinfekciju. Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu. Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju, trebalo bi da poslije ovog postupka, sija od čistoće.

Ako niste uspjeli, uradite slijedeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

Gotovo je! Za cio postupak je utrošeno sat vremena, niste udisale štetne hemikalije, a vaša rerna sija kao nova!

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: