04.03.2015 u 10:43 | Ljepota | Komentara:

Egipatska depilacija. Depilacija šećernom pastom

sugaring-300x206Šećerna pasta je sredstvo za depilaciju koje se sastoji od šećera, limuna i vode. Smjesu možete napraviti sami, kod kuće. Kod uklanjanja dlačica šećernom pastom nema straha od uraslih dlačica i iritacije kože. Bol je neuporedivo manji nego kod depilacije voskom, a s vremenom se znatno smanjuje broj dlačica i one postaju sve mekše i rjeđe. U principu, ovaj način depilacije doprinosi zatvaranju folikula dlake i onemogućava njen rast.

Nakon depilacije šećernom pastom, vaša će koža biti nježna i glatka poput bebine. Nema alergijskih reakcija i drugih neugodnih nuspojava s obzirom na to da sadrži isključivo prirodne sastojke koji odgovaraju tijelu i ne lijepe se za kožu poput voska. Šećerna pasta se preporučuje i za skidanje dlačica s intimnih dijelova, kao i za skidanje dlačica s ruku.

Pogledajte kako napraviti šećernu pastu za depilaciju:

Sastojci za pripremu šećerne paste

- 1/4 šolje soka od limuna (svježeg)
- 1/4 šolje vode
- 2 šolje šećera

Loading...

Sve sastojke dobro izmiješajte i stavite u dublju posudu, pa ostavite da se kuha na visokoj temperaturi 4–5 minuta. Kada proključa, uklonite s vatre i sipajte u dublju posudu, najbolje metalnu. Smjesa bi trebalo da izgleda poput karameliziranog šećera za kolače.

Pustite da se malo ohladi – ne previše, pa započnite s odvajanjem: dio po dio, razvlačeći smjesu prstima sve dok ne primi strukturu sličnu gumi za žvakanje. Po potrebi dodajte kap vode – ne više.

Uputstvo za depilaciju šećernom pastom

Prije nego što započnete s depilacijom, dobro očistite kožu na mjestima gde planirate ukloniti dlačice. Najbolje bi bilo na to mjesto posuti malo dječijeg pudera u prahu, kako bi se koža dodatno isušila. Pazite da dužina dlačica ne bude duža od 5 mm.

Postupak se izvodi tako što se odvojeni dio paste nanese na mjesto s kojeg želimo ukloniti dlačice pritom pazeći da se lijepi suprotno od smjera rasta dlake! Zatim se zalijepljeni komad paste povuče u smjeru rasta i gotovo! Kao što možete primjetiti, postupak je drugačiji nego kod depilacije voskom gde se vosak lijepi u smjeru rasta.

depilacija voskom

Nakon depilacije kožu obavezno isperite vodom i namažite kremom koja odgovara vašem tipu kože. Depilaciju šećernom pastom u početku ponovite 2-3 puta nedjeljno, a kasnije pređite na jednom mjesečno jer će se do tada dlačice znatno prorediti pa neće biti potrebe za tako čestim uklanjanjem. Upotrebljenu smjesu nikako nemojte vraćati u posudu za drugi put, jer se ista ne smije koristiti više puta!

Depilacija šećernom pastom pogodna i za žene koje imaju problema s proširenim venama i ispucalim kapilarama. Jednom rječju, šećerna depilacija je preporučljiva svima. Jedino na šta treba da pripazite je to da se smjesa, dok je još vruća, ne zakači i ne prospe po podu jer bi zbog toga mogli imati silnih muka oko čišćenja ili još gore; da je onako vrelu ne prospete po sebi što bi izazvalo poprilično velike opekotine na koži.

Izvor: e-zena/uspesnazena

Vaš komentar na članak: