17.10.2016 u 7:11 | Ljepota | Komentari

Može biti opasno: Ne istiskujte prišt ako je na ovom dijelu lica

Riječ je o području koje obuhvaća usne, dio iznad njih te nos sve do točke između očiju. Na tom su dijelu žilice direktno povezane s mozgom pa sve infekcije treba stručno rješavati

zdravlje-akne

Koliko god vam ne dali mira, na određenom mjestima na licu vrlo je opasno istiskivati prištiće, upozorio je britanski dermatolog dr. Vishal Maden, prenosi Daily Mail. Riječ je o tzv. opasnom trokutu na licu kojemu je vrh na točki između očiju. Zamislite sada dvije stranice koje se jednako spuštaju uz rub nosa do rubova usana. Točno ispod usana je donja stranica trokuta. Područje nosa, između očiju, iznad usana i malo ispod usana je vrlo osjetljivo, kaže dr. Maden.

- Krvne žile na tom području povezane su direktno s mozgom. Infekcije na tom dijelu mogu voditi gubitku vida, paralizi, a teoretski i smrti. Ako na tom području postoji infekcija koja se ne liječi ispravno ili brzo, ona može prouzročiti trombozu, stvoriti krvni ugrušak, infekciju ili absces na mozgu pa čak i meningitis – ispričao je ovaj liječnik u jutarnjoj emisiji Live Breakfast na BBC-evom radiju 5.

Dodaje da su teške posljedice vrlo rijetke, ali i da bismo trebali prestati istiskivati prištiće općenito.

Zašto ne treba istiskivati prištiće?

Svaki prišt u sebi sadrži ulje, bakterije i upalni faktor. Istiskivanjem se to može samo proširiti na okolna područja i potkožna tkiva. Budući da se rupa otvorila istiskivanjem, šanse od upale se povećavaju. Osim toga, na tom području će koža potamniti, ponekad i zauvijek. Postoji i rizik da će ožiljak ostati zauvijek vidljiv.

Što će se dogoditi ako ih pustimo na miru?

Prišt će se sam riješiti najčešće u roku od tjedan dana. Kada sam spontano puca, tada ne nastaju ožiljci. Bijeli prištići također će sami puknuti kada za to budu spremni. Ako imate veliki prišt, bolje je posjetiti dermatologa da ga ukloni na siguran način. Također, ako su puni i debeli prištići vaša svakodnevna borba, onda je dogovor s dermatologom neophodan.

Izvor: 24sata/dailymail

Vaš komentar na članak: