06.11.2020 u 11:36 | Kućni savjeti | Komentari

Stalno ih odlažete: 5 kućnih poslova koje morate da uradite prije dolaska zime

Ako ste odlagali sljedeće kućne poslove tokom cijele godine, sada je pravo vrijeme da ih uradite

prozori

Postoje neki kućni poslovi koje svi mi odlažemo što je duže moguće. Čišćenje oluka i pranje prozora su vjerovatno negdje pri vrhu tog spiska, ali jesen je idealno vrijeme da sve te grozne poslove konačno obavite.

Oluci

Ako oluke ne očistite prije zime, poslije prvog snijega lako može doći do blokade. Kada snijeg i led počnu da se tope neće moći da se sliju niz oluk, te lako može doći do curenje krova.

Loading...

Da biste se spasili od velikih glavobolja na proljeće, unajmite stručnjaka ili ih sami očistite.

Prozori

Ako je moguće, pranje prozora najbolje je sačuvati za oblačni proljećni ili jesenji dan. Na užarenom ljetnjem suncu voda će brzo ispariti, ostavljajući tragove, a zimi će se smrzavati.

Osim toga, ako planirate da ove zime provodite više vremena kod kuće, svidjeće vam se da imate čiste prozore kroz koje možete da gledate kako napolju pada snijeg.

Radijatori i ventilacioni otvori

Prije uključivanja grijanja trebalo bi da očistite radijatore. Pomoću četke očistite prašinu između suprotnosti. Stavite papir ispod radijatora da uhvatite prljavštinu.

Zatim usisite svaku rupu nastavkom za pukotine i obrišite krpom.

Zimski kaputi

Obično se preporučuje čišćenje zimskih kaputa prije nego što ih sačuvate za ljeto, ali ako to ove godine niste uradili sada je vrijeme da ih osvježite.

Odnesite jaknu na hemijsko čišćenje ili slijedite korake za pranje i sušenje koji pišu na etiketi kaputa, piše portal “Real Simple”.

Spoljni nameštaj

Pre nego što svoj zimski namještaj brzo ih prebrišite vlažnom krpom, a kada ih ostavite u potrumu prekrijte ih starim stoljnjakom da ne bi skupljali pražinu tokom zime.

Na taj način kada stignu prvi topli dani proljeća vi ćete moći da sjedite u svojoj obiljenoj baštanskoj fotelji.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: