07.01.2015 u 22:25 | Kako smršati | Komentari

PROVJERENO: Skinite 4 kg za 7 dana!

Osmosatna dijeta je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura, koji su iznjeli u knjizi “Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite”.

dijeta

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane?

Ali, ima jedna začkoljica – Možete jesti SAMO u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno 8 sati – izvan njega nema jela!

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smjenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju – dvije dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko tijelo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od 8 sata kada se jede bukvalno sve, a zatim ciklusa od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sata ljudsko tijelo treba biti usmjereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Loading...

Kada je “idealnih” 8 sati za konzumiranje hrane?

Već smo naučili da se u toku 24 sata samo u jednom intervalu od 8 sati konzumira hrana. E sada, pitanje je koji je osmočasovni period najbolji za nas? Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati, mada u praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije!

Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar 3 dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osjećaja povećati do svih 7 dana.

Jedite koliko želite

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ova dijeta bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija ali ne pretjerujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) – mada to ne znači da se ne mogu konzumirati – naravno umjereno.

A šta ako doručak kasni?

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da “uhvatite” vrijeme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rješenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vrijeme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete prije 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore spomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Jedite šta god želite

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovdje govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene sjemenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.) Generalne preporuke važe i ovde – uvijek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene.

Primjer jelovnika za jedan dan

Po ustajanju: voda, kafa ili čaj

Doručak u 10 sati: 1. musli, čaša mlijeka, jedna voćka ili 2. kajgana, tost, kafa/čaj;

Užina (kada želite): Slatkiš od ekspandirane žitarice (recimo Bonžita i sl.)

Ručak (kada želite):
2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;

Užina (kada želite): 1 kolač ili 1 sladoled ili voćka po izboru;

Večera u 18 sati: Grilovano bijelo pileće meso, 2 kuvana krompira prelivena kašikom putera, pareni brokuli, sladoled.

Ne izgleda ni malo loše zar ne?

Samo 8 minuta vježbanja

Autori dijete preporučuju 8 minuta vježbanja svakoga dana.

Lični utisak o dijeti

Dijeta je testirana od strane više članova redakcije Dijeta.net-a i… prošla je uspješno test – svi članovi su oslabili u periodu od 5 dana prosječno 2 kg.

Negativni komentari su se uglavnom odnosili na veliki vremenski razmak tj. post od 16 sati koji je mnogima baš teško pao, mada je naše ispitivanje trajalo samo 5 dana – pretpostavljam da bi se vremenom navikli.

Sve u svemu – interesantna dijeta koju vrijedi probati – i, naravno, ako to uradite – pošaljite nam vaše rezultate!

Izvor: kolektiv

Vaš komentar na članak: