10.07.2019 u 17:09 | Kako smršati, Zdravlje | Komentari

Šta su visceralne masti i zašto su tako opasne: 9 savjeta koji će vam pomoći da ih se oslobodite!

Najveća prepreka uspešnom mršavljenju jesu visceralne (unutrašnje) masti, koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom telu. Nje se nije tako lako rešiti kao ostalih masnih naslaga. Saznajte i zašto.

masti

Šta je visceralna mast?

To je masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast) i smeštena je ispod mišića. Visceralna mast nije nerpijatelj vašeg tela, sve dok je nema previše, piše stil.kurir.rs.

Pozitivne funkcije visceralne masti:

- Štiti unutrašnje organe od mehaničkog oštećenja;
- Održava optimalnu temperaturu tela;
- Služi telu kao jedan od izvora rezervne energije.

Opasnost viška visceralnih masti:

- Podižekrvni pritisak;
- Narušava normalnu funkciju creva, jetre i drugih organa;
- Uzrokuje pojavu proširenih vena;
- Može da bude okidač srčanog udara ili kardiovaskularnih bolesti, zbog konstatntnog pritiska na područje srca;
- Usporava metabolizam;
- Povećava rizik od ateroskleroze (kada visceralna masnoća uđe u jetru, pretvara se u holesterol, koji može da začepi krvne sudove);
- Povećava osetljivost na insulin, koji je čest okidač dijabetesa tipa 2 i gojaznosti;
- Povećava rizik od masne jetre;
- Narušava balans hormona.

Uz sve ovo, višak visceralnih masti povećava stomak, koji se teško skida kada je u pitanju ovaj tip masnoće.

Loading...

Kako izbaciti višak visceralnih masti?

Ako se iz tela prvo izbaci potkožna masnoća, biće teško izbaciti visceralnu masnoću. Imajte u vidu da ovu vrstu masti nijedna liposukcija ni tableta ne može da reši. Ali, vremenom, određene navike pomoći će vam da se rešite opasnih masti:

1. NE praktikujte teške dijete

Pomoći će vam samozdrava ishrana na duže staze. Nikakve brzinske dijete ne mogu da skinu visceralnu mast. Naprotiv, ukoliko telo bude pod stresom zbog rigorozne dijete, braniće se upravo dodatnim pravljenjem rezervi visceralnih masti.

2. Ne izbacujte ugljene hidrate

Na kraju krajeva, oni su jedan od glavnih izvora energije. Kada se količina ugljenih hidrata drastično smanji, telo pravi strategiju za čuvanje energije – taloži visceralne masti! Ipak, pažljivo birajte ugljene hidrate – neka to budu žitarice, banane, kvalitetne paste od žitarica celog zrna…

3. Ujednačen doručak

Dobar doručak podrazumeva kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i vlakana. U tom slučaju ćete kasnije u toku dana imati manju želju za grickalicama i slatkišima.

4. Vežbe za kičmu

Ovo vam možda sada deluje nepovezano i nelogično, ali zapravo je veoma važno. Vežbe za kičmu osiguraće vam zdrav kičmeni stub, ali i odlično držanje, koje je zapravo osnova zdravlja, lepote i mladolikosti! Kada je reč o visceralnim mastima, istezanje kičme pomaže organima da se vrate na svoje pravo mesto, abdominalna mast počinje da se razlaže, a stomak se topi praktično pred vašim očima.

5. Pijte dosta vode

Toplu ili što bliže vrućoj. Telu je potrebna voda da prenosi i izbacuje višak, a topla voda dodatno ubrzava taj proces. Svakog dana popijte 30 ml vode po kilogramu vaše težine; dakle, ako imate 60 kg, minimalna količina je 1.8 l.

6. U ishranu ubacite vitamin C i omega-3 i omega-6 masne kiseline

Ovi elementi ne samo da praktično leče celo telo, već pomažu da se rad metabolizma normalizuje i ubrza. Omega kiseline usput daju osećaj sitosti, a u kombinaciji sa vežbama podstiču rast mišića i doprinose bržem odvajanju od naslaga masnoće. Sa druge strane,vitamin C ubrzava izbacivanje masti za čak 30 odsto.

7. Ojačajte bočne mišiće

Najbolji način da ih sve obuhvatite jeste plank vežba. OVDE pogledajte kako se pravilno izvodi.

Jaki bočni mišići pomažu da organi ostanu u svom prirodnom položaju, ali i rasterećuju kičmu i doprinose boljem držanju.

8. Jačanje metaboličkih procesa u abdomenu

Ovo se odnosi na vežbe i masažu koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i metabolizam u području stomaka. Da li ste znali da telo brže troši masnoće u područjima gde je cirkulacija krvi brža?

Vežba u videu ispod je savršena za to, jer popravlja fleksibilnost kičme, funkciju sistema za varenje i ubrzava razgradnju masti u predelu stomaka.

9. Šetnja

Što više šetajte, jer je šetnja najsigurnija i najefekivnija fizička aktivnost.

Sad kada znate sve detalje, već danas krenite u borbu protiv visceralnih masti. Srećno!

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: