03.04.2015 u 12:49 | Biljke, Featured | Komentari

Prirodni lijek za prostatu i urinarni trakt – VRBOVICA (Epilobium parviflorum)

Vrbovica je trajna biljka sa uspravnom okruglom i nerazgranatom stabljikom, naraste i do 100 cm. Listovi su joj dugi, jajastog oblika i na vrhu zašiljeni. Cvijet sa četiri latice je bijelo-ružičaste i crvene boje. Plod je tobolac dugog i uskog oblika.

PHOTO:flickr/Ettore Balocchi

PHOTO:flickr/Ettore Balocchi

Djeluje protivupalno i na smanjenje edema prostate. Pomaže kod tegoba s mokrenjem i početnog stadijuma uvećane prostate. Prirodni je adstrigent, antibakterik, antiinflamatorik, antikarcinomik, antiseptik, diuretik i mucilaginoz.

Vrbovicom se uspješno liječe i sljedeće tegobe: bolesti mjehura, bolesti bubrega, bakterijske upale mjehura i mokraćnih kanala, ženske bolesti, bolesti kože, čirevi i čirići u ustima i grlu, bolesti respiratornih organa.

Najčešća oboljenja muškaraca u posljednjih nekoliko godina, su upravo oboljenja prostate. Sam pokazatelj incidencije ovog oboljenja je činjenica da je karcinom prostate na drugom mjestu po učestalosti, odmah iza karcinom pluća koji je još uvijek vodeći karcinom po učestalosti.

Najčešće spominjani lijek za oboljenja prostate u narodnoj medicini je biljka vrbovca (Epilobium parviflorum).

Vrbovica se koristi kao čaj, ekstrakt i tinktura. Uz vrbovicu,kao čajne mješavine, se najčešće preporučuju list i korijen koprive, mrtva kopriva, gospina trava, kamilica, čestoslavica, zlatica, iđirot, zečja soca i neke druge.

Uz pomoć vrbovice oboljela prostata kod mnogih pacijenata u potpunosti ozdravi, tako da je moguće zaobići i operativne zahvate. Ukoliko je operativni zahvat već rađen, ili je neizbiježan Vrbovica značajno ublažava postoperativne tegobe.

Čaj od vrbovice

Vrhom punu kašičicu vrbovice (čajnu) treba staviti u 1/4 litra vode i pustiti samo da provri, a zatim da odstoji 5 minuta.
Dnevno se piju dvije šolje ovog čaja, jedna ujutro na prazan želudac, druga navečer pred spavanje.

Još jednom: dozvoljene su samo dvije šolje dnevno!

Čaj od vrbovice možete kupiti u svakoj biljnoj apoteci.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: