04.04.2015 u 0:14 | Featured, Zdravlje | Komentari

Kako poboljšati držanje tijela. Vježba za ispravno držanje tijela

Sjećate se kako su vas u djetinjstvu nervirali komentari po pitanju ispravnog držanja tela? Bez obzira, koliko su zahtjevi vaših roditelja bili dosadni, oni su bili potpuno u pravu.

Iskrivljena kičma – nije lijepa, to razumije svako, piše portal uspesnazena.com! Spuštena ramena, savijena leđa, nikoga ne krase. Ali, zašto smo tako lijenji da držimo uvijek leđa ispravno? To je zato što je prednji dio ljudskog tijela više razvijen nego leđni. Leđne mišiće treba neprekidno ojačavati, jer će se tako teret na kičmu smanjiti i uvijek ćete hodati uspravno.

1-1

Da biste odlično ojačali leđne mišiće pomoći će ova jednostavna vježba:

Lezite na stomak, licem na dole. Polako podignite gornji dio tijla toliko visoko, koliko možete. Ruke možete fiksirati na kukovima. Zadržite se u ovom položaju, koji aktivira najveći broj mišića, osjetite napetost. Uradite 10 ponavljanja.

jj

Ovo će biti dovoljno za prvi put. Ako ovu vježbu budete radili svakodnevno, konstantno povećavajući broj ponavljanja, vaša leđa će se ispraviti veoma brzo.

Brzo ćete zaboraviti na bol u leđima i vratu. Dobićete ispravno držanje tijela i osjećat ćete se mnogo ljepše i zdravije.

Kriva i povijena kičma utiče na rad svih unutrašnjih organa. Neispravno držanje leđa pritiska grudni koš, trpe pluća, jetra, srce. Kada leđa držite ispravno, bićete zdraviji, ljepši i samopouzdaniji.

Dodatna motivacija za žene: kada su vam ravna leđa i uspravna ramena, grudi izgledaju veće.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: