17.12.2017 u 20:53 | Recepti, Zanimljivosti | Komentari

Za što sve je možete iskoristiti: Novi trikovi svemoguće sode bikarbone

Vjerovatno ne postoji osoba koja nije čula za čudesna svojstva sode bikarbone. Ona je pronašla svoju primjenu gotovo u svakom domaćinstvu. Treba biti mudar i koristiti jednu stvar za više namjena, a soda bikarbona je idealan primjer za to.

soda

Riješite zagonetku: kupljeno prije pet godina, a još se nije potrošilo? Riječ je o sodi bikarboni!

Soda bikarbona, prašak sa sitnim kristalima, zaista može da stoji godinama na polici, a da se ne koristi. Ali šteta!

Petnaest neobičnih načina, koji će vas sigurno naterati da konačno uzmete sodu bikarbonu sa police i da počnete da je koristite, donosi vam uspesnazena.com:

Loading...

1. Prirodni dezodorans:

Ako iz bilo kojih razloga ne možete da koristite kupovna sredstva protiv znojenja, izmješajte u posebnu posudu sodu s vodom, ili jednostavno uzmite prstohvat sode i nanesite na područje ispod pazuha. Na isti način možete ukloniti i neprijatan miris nogu.

2. Uklanjanje svraba:

Nakon što vas ujede insekat ili opeče neka biljka, na problematično mjesto možete nanijeti smjesu od sode bikarbone i vode, što će pomoći da se brzo otkloni neprijatan osjećaj.

3. Uklanjanje gorušice:

Da biste se riješili gorušice, možete popiti pola čaše vode u koju ste dodali 1 kafenu kašičicu sode ili malo mlijeka sa prstohvatom sode. Također, možete koristiti i sljedeći recept: 100 ml vode, ¼ kafene kašike sode ili ¼ kafene kašike limunske kiseline (ili malo limunovog soka), ½ kafene kašike šećera.

4. Prirodno sredstvo za piling

Recept 1: Da posvijetlite kožu. 1 supena kašika sode, 1 kafena kašičica limunovog soka, 4-5 kapi ulja čajnog drveta. Sve sastojke promiješajte, nanesite na lice i dobro izmasirajte uz pomoć specijalne četke za masažu.

Recept 2: Protiv mitesera. 1 kafena kašika sode, 0,5 kafene kašike meda, možete dodati i malo biljnog ulja. Sve izmješajte i nanesite na problematične zone, držite pet minuta, a onda malo masirajte i operite.

Recept 3: Protiv bora. Pomiješajte 2 kafene kašike sode i 1 kafena kašika kokosovog ulja. Pažljivo masirajte lice 5-7 minuta, a potom isperite toplom vodom. Ovu proceduru ponavljajte 1-2 puta nedeljno.

5. Za rast kose

Pomiješajte 9 supene kašika vode i 3. supene kašike sode i nanesite smjesu uz pomoć bočice s aplikatorom na cijelu dužinu i na korijen kose, i potom malo masirajte. Onda nanesite rastvor od vode i jabukovog sirćeta, opet promasirajte i isperite. Ovaj rastvor će učiniti kosu sjajnom i zdravom.

6. Protiv strija

Redovna masaža ovim sredstvom će pomoći da se brže regeneriše tkivo. Pomiješajte 3 supene kašike sode, sok od pola limuna, i radite redovno masažu problematičnih zona.

7. Protiv neprijatnog zadaha i zubnih naslaga​

Izmešajte 2 kafene kašike sode, sok limete, dodajte pola čaše vode i isperite usta. Također, možete koristiti i rastvor od vode i 3-4 supene kašike sode.

8. Protiv žuljeva i neprijatnog mirisa ruku​

Tople kupke sa sodom nekoliko puta sedmično pomoći će vam da se riješite ogrubjele kože na rukama i nogama. Isto tako, ako sodom protrljate ruke ili dasku za sječenje, možete ukloniti miris luka ili ribe.

9. Protiv gljivica na keramičkim pločicama​

Pomiješajte istu količinu vode i sirćeta, a u drugoj posudi sodu i vodonik peroksid u razmeri 3:1. Na fuge nanesite najprije tečnost, a potom protrljajte smjesom od sode. Prije korištenja obavezno provjeriti reakciju ovih smjesa na nekoj neprimetnoj površini.

10. Protiv neprijatnog mirisa u frižideru​

Jednostavno stavite na policu u frižideru otvorenu staklenu posudu sa sodom i ostavite nekoliko dana.

11. Za sjaj nakita

Pomešajte 3 kafene kašike sode bikarbone s 1 kafenom kašikom vode i očistite vaše dragocenosti pomoću četkice za zube, a onda samo isperite hladnom vodom.

12. Da se riješite gnojnih upala na koži​

Dva puta dnevno po 15-20 minuta tretirajte ovo mjesto rastvorom sode, soli i tople vode u razmjeri: 1 supena kašika vode i po 1 kafena kašika sode i soli.

13. Protiv opekotina​

Rastvorite u kadi s prohladnom vodom ½ čaše sode. Ovo će pomoći da umirite mjesta opekotina od sunca. Da uklonite lokalni bol, pomoći će vam rastvor soli i tople vode.

14. Da brže skuhate pasulj​

Jednostavno dodajte prstohvat sode u šerpu i mahunasto povrće će se brže skuvati, posebno ovo važi ako je povrće staro.

15. Za pranje zuba​

Soda je jako abrazivno sredstvo, zato se ne smije često koristiti. Možete dodati malo sode preko paste na četkici za zube i oprati zube na uobičajen način. Ili primjenite sljedeći recept: nakvasite četkicu, pospite je sodom i stavite 2-3 kapi limunovog soka, a onda operite zube.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: