03.01.2016 u 13:01 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Znate li kako moćan lijek dobijete ako pomiješate mlijeko i žalfiju?

Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojim se organizam oslobađa od sluzi, nagomilane u bronhijama i koja može biti infektivna. Dakle, kašalj – je pomoćnik kojem je neophodno pružiti podršku, piše uspesnazena.com! Rješenje ovog problema je u liječenju žalfijom.

mlijeko-zalfia

Zašto žalfija pomaže oslobađanju od kašlja?

Visoka efikasnost biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njenim listovima, koja posjeduju antibakterijska i antiiflamatorno dejstvo. Takođe, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina. Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima odvar žalfije u mlijeku.

Mlijeko sa žalfijom protiv kašlja

Smatra se da takav napitak omekšava suv, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulišući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko antiiflamantorno dejstvo, doprinosi bržem oporavku.

Loading...

Recept:

Neophodno je u šerpicu nasuti 250 ml mlijeka, dodati 1 supenu kašiku žalfije, nakon čega, na tihoj vatri, dovesti do ključanja.

Čim mlijeko proključa, odmah ga sklonite sa šporeta. U ovaj odvar dodajemo 1 kafenu kašičicu maslaca, poklapamo i ostavljamo da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, odvar treba procijediti i dodati u njega 1 kafenu kašičicu meda i jednu kafenu kašičicu kurkume ( za decu – pola kašičice), i promješati. Ovaj odvar treba popiti cio, pola sata prije spavanja. Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantovana.

Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija. Recept mogu koristiti kako djeca, tako i odrasli.

Ali, uprkos činjenici da je ovaj recept veoma djelotvoran kod problema sa kašljem, i sami ljekari odavno sugerišu da žalfija posjeduje odličan iskašljavajući efekat, treba se pridržavati određenih ljekarskih preporuka.

Na primer, ovaj napitak može zaustaviti laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Takođe, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i hipotenziji.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: