26.10.2020 u 15:13 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Toplo mlijeko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za grip!

Odbranite organizam od jesenje viroze i prehlade drevnim ajurverdskim receptima. Od davnina se mlijeko sa začinima i ljekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav napitak. U ajurverdi je takvo mlijeko poznato pod imenom Sidha Dugdham

mango-3380630_1280

Sidhha na sanskritu znači “savršen”, a dugdham znači “mlijeko”.

Izuzetno je cijenjeno u ajurverdskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže pri uravnotežavanju svakog tjelesnog tipa.

Uz mnoge blagodati za zdravlje i ljepotu, ovo mlijeko podstiče i vitalnu energiju – ojas.

Prema ajurverdi, ojas daje snagu, jača imunološki i probavni sistem te budi osjećaj sreće i zadovoljstva.

Kako bi pripremili mlijeko na zdrav način bitno je da ga ne pijete hladnog i neprokuvano. Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuvati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno s ljekovitim biljem.

Ključanje mijenja njegova struktura koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha tjelesni tip koji inače ima sporiji probavni sistem.

Kome je namijenjeno ovo mlijeko

Loading...

Zbog svojih ljekovitih svojstava i hranjivih tvari ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab. Tijelu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu čime ga štiti od raznih bolesti.

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačan sekret, zapušene sinuse ili disajne infekcije. Ajuverda savjetuje da mlijeko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospješuje miran i dubok san te zdravu jutarnju probavu.

5 recepta za pripremu ljekovitog mlijeka

1. Haldi – Sidha mlijeko s kurkumom

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mlijeko s kurkumom pomaže tijelu da se odbrani od virusa te je odlično za ublažavanje akutnih poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, laringitisa i promuklosti grla.

2. Adraka – Sidha mlijeko s đumbirom

Đumbir se u ajurverdi naziva “univerzalnim lijekom”, a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ajuverde tekstovima kao lijek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Mlijeko s đumbirom ublažava poremećaje respiratornog sistema poput suvog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

3. Kaali Mirch – Sidha mlijeko s crnim biberom

Ovaj napitak je dobar za ispiranje toksina iz jetre i žuči. Smanjuje zagušenje i stagnaciju u limfnom sistemu.

Mlijeko s crnim biberom pojačava rad metabolizma, sprečava nakupljanje masti u telu te povećava koncentraciju dobrog holesterola.

4. Pippali – Sidha mlijeko s dugim biberom

Pippali ( piper longum), spada među najbolje auverde začine jer njegova moć leži u sposobnosti pomlađivanja pluća i respiratornog sistema. Poboljšava metabolizam, podstiče zdravu cirkulaciju, jača funkciju reproduktivnih organa i podržava zdravlje jetre.

Mlijeko sa pippalijem ima zagrivajuće djelovanje kojim ublažava hronična bronhijalna zagušenja, alergije disajnih puteva i probleme vezane s astmom.

5. Tulsi – Sidha mlijeko sa svetim bosiljkom

U ajuverdi, sveti bosiljak (tulsi) se naziva “eliksirom života”.

Sveti bosiljak je poznat po tome da podržava zdravlje imunološkog sistema te opušta um i tijelo. Mlijeko s tulsijem je izvrsno za respiratorni sistem jer liječi kašalj, grlobolju i prehladu te uklanja svaku blokadu u disajnim putevima.

Ublažava glavobolju, smanjuje anksioznost i depresiju te podstiče bolji san. Redovno ispijanje ovog mlijeka snižava krvni pritisak i holesterol, smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako pripremiti ljekovito mlijeko

Za pripremu ovog mlijeka izaberite ljekovito bilje i začine zavisno od stanja koje želite tretirati. Priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

1/2 – 1 čajne kašika ljekovotog bilja/začina
1 šoljica mlijeka
1/4 šoljica vode

Priprema: U manjem lončiću izmješajte ljekovito bilje, vodu i mlijeko pa dovedite do vrenja. Smanjite plamen i pustite da se mlijeko, ljekovito bilje i voda lagano ukuvaju. Kad se količina smanji na jednu šoljicu, lijek je gotov.l

Pijte topli napitak redovno prije spavanja, a najmanje 14 dana za ljekovito djelovanje. Mlijeko na kraju možete zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačem prema vašem izboru.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: