13.05.2015 u 12:01 | Kako smršati, Ljepota, Zdravlje | Komentari

SVAKA ČAST: Fitnes mama OBJASNILA kako se može izgledati poslije dvije trudnoće!

U idealnom slučaju žene se tokom trudnoće ugoje između 10 i 12 kilograma, što podrazumjeva balansiranu ishranu i fizičku aktivnost poput šetnje, umjerenog vježbanja, joge za trudnice…

Foto: Nenad Mitrović

Foto: Nenad Mitrović

Međutim, pitanje koje se najčešće postavlja je koliko je vremena potrebno za vraćanje težine na onu prije trudnoće.

Tanja Pajtić ima 30 godina, dvoje djece (drugo dijete je rodila prije 3 mjeseca) i tijelo fitnes šampionke. Sportom je počela da se bavi jako rano, aktivno u srednjoj školi, a ovo je njen recept “kako se vratiti na djevojačku liniju”.

Foto: Nenad Mitrović

Foto: Nenad Mitrović

- Opredjelila sam se za funkcionalni trening neposredno prije prve trudnoće. Pošto živim aktivno, i za vrijeme trudnoće redovno sam vježbala do 7. mjeseca, a onda primjenjivala korigovan program za trudnice, dosta hodanja i vježbe sa loptom i trakama. Sa 27 godina rodila sam moju prvu kćerku Vanju, imala sam lijepu i bezbrižnu trudnoću u kojoj sam uživala, bila sam aktivna trudnica koja je pješačila, vozila bicikl, čak i skijala u 4. mjesecu.

Sve to je doprinijelo da se ugojim samo 10 kg za vrijeme trudnoće. Počela sam da vježbam nakon 3 mjeseca, kilogrami su polako spadali, uz trening tijelo mi se zatezalo, a nakon 6 meseci ja sam imala ponovo fit izgled kao i prije trudnoće. I u drugoj trudnoći sam se ugojila 10 kilograma.

S obzirom da se svaki slučaj razlikuje, dvostruka mama i fitnes instruktorka savjetuje da sa treningom i redukcijom ishrane počnete tek nakon konsultacije sa svojim doktorom. Ukoliko je sve sa vašim zdravljem i psihofizičkim stanjem u redu, sa vježbama možete početi već poslije 2 nedelje od porođaja. A kojom brzinom odlaze kilogrami?

- Prvenstveno zavisi od toga koliko je osoba dobila kilograma u trudnoći i od stanja prije trudnoće. Ako je osoba posvećena i uporna, višak kilograma nestaje u roku do 2-4 mjeseca.

Program koji Tanja vodi namjenjen je postizanju optimalnog nivoa funkcionalnih sposobnosti vježbačica – podjednako njihovog izgleda i zdravlja. Uvodni dio treninga čine vježbe aerobnog karaktera, glavni dio treninga održava puls u optimalnim vrijednostima da bi vježbanje imalo uticaja na kardio-respiratorni sistem i metabolizam masti. Vježbe su namjenjene zatezanju i jačanju mišićnih grupa, i redukciji masnih naslaga. U završnom dijelu treninga radi se dopunski ili korektivni dio u zavisnosti od individualnih potreba.

A koliko je vježbanje nakon porođaja učinkovito najbolje svjedoče osmjesi majki koje su na dobrom putu da se vrate na djevojačku liniju.

Izvor: nadlanu

Vaš komentar na članak: