19.05.2018 u 18:54 | Zdravlje | Komentari

SOK OD OVE BILJKE SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, I NE SAMO TO: Ovi razlozi će vas uvjeriti da ga pijete češće

Kao prevencija moždanom i srčanom udaru od sada se može smatrati i svakodnevno konzumiranje pola decilitra soka od cvekle…

kvas-cvekla

Pritisak pada već nakon sat, a djelovanje traje i do nekoliko sati.

Istraživanje grupe britanskih stručnjaka pokazalo je da je ključni sastojak cvekle nitrat, koji nalazimo i u zelenom lisnatom povrću.

Naučnici su kazali kako je dobar učinak soka od cvekle na pritisak bio još veći nakon tri do četiri sata, a mogao se primijetiti i nakon 24 sata.

Loading...

Osim za regulisanje krvnog pritiska cveklu možemo koristiti i :

Ukoliko imate tegobe sa probavom, pijte redovno ovaj sok. Istraživanja pokazuju da sok od cvekle pomaže u čišćenju crijeva te im pomaže da pravilno funkcionišu.

Zahvaljujući karotenoidima koje sadrži, kao što su lutein i zeaksantin, sok od cvekle je izrazito dobar i za zdravlje vaših očiju.

Sok od cvekle povećava nivo energije te na taj način pomaže vašem tijelu da bolje reaguje na vježbanje.

Ovaj sok povećava nivo željeza u krvi. Pored toga, on sadrži antioksidante koji pomažu u održavanju hemoglobina na normalnom nivou. Takođe, željezo koje ovaj sok sadrži poboljšava cirkulaciju.

Sok od cvekle dokazano poboljšava imunitet, a kao rezultat vaše tijelo se brže i lakše bori protiv infekcija.

Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, sok od cvekle može pomoći u ublažavanju stresa.

Sok od cvekle se već dugi niz decenija koristi kao prirodni lijek. Ipak, za najbolje rezultate, bilo bi mudro da ga sami pravite te da izbjegavate kupovne varijante, prenosi “Novi“.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: