13.01.2024 u 8:35 | Zdravlje | Komentari

Ovo su tri manje poznata simptoma koja se mogu povezivati sa jednom vrstom raka

Malcolm Packer, izvršni direktor udruženja Kidney Cancer UK, otkrio je neke suptilne znakove raka bubrega koje nipošto ne bi trebalo ignorisati.

doctor-pixabay

“Važno je da razgovarate sa svojim liječnikom opće prakse ako primijetite da bilo koji od ovih simptoma traje tri tjedna ili dulje”, kazao je Packer za express.co.uk.

Navodi da se ova tri manje poznata simptoma povezuju s rakom bubrega: umor, neobjašnjivi gubitak težine i perzistentna hipertenzija (visoki krvni tlak).

Stalni umor

Loading...

Povremeni osjećaj umora nije sam po sebi neobičan, no stalni osjećaj umora može ukazivati na nešto ozbiljno.

“Stalni umor je simptom koji se često zanemaruje ili pripisuje raznim drugim čimbenicima. Ljudi zanemaruju ovaj simptom i pripisuju ga užurbanom načinu života ili nedostatku sna”, navodi Packer.

“Međutim, to može biti indikativno za rak bubrega, budući da bolest može utjecati na proizvodnju eritropoetina, hormona odgovornog za proizvodnju crvenih krvnih stanica, što dovodi do anemije i posljedičnog umora”, pojasnio je.

Neobjašnjivi gubitak težine

Packer navodi da je neobjašnjivi gubitak težine još jedan suptilan, ali značajan simptom. “Iako je gubitak težine često povezan s pozitivnim promjenama načina života, kao što su prehrana i tjelovježba, neočekivani i neobjašnjivi pad težine može ukazivati na rak bubrega. Metaboličke promjene izazvane tumorom i gubitak apetita mogu pridonijeti gubitku težine.”

Visok krvni tlak

Iako se visoki krvni tlak obično povezuje sa zdravljem srca, on je također manje prepoznat simptom raka bubrega. “Bubrezi igraju vitalnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, a tumori mogu poremetiti tu funkciju. Hipertenzija, osobito u kombinaciji s drugim simptomima, trebala bi potaknuti pojedince da potraže liječničku pomoć.”

Drugi simptomi raka bubrega uključuju krv u mokraći, kvržice ili otekline na leđima, vratu ili ispod rebara, bol između rebara i struka koja ne prolazi, gubitak apetita, visoku temperaturu koja ne prolazi, jako znojenje.

Treba imati na umu da neke od ovih simptoma mogu uzrokovati i brojna druga stanja, no u slučaju sumnje na rak, potrebno je javiti se liječniku jer rano otkrivanje može značiti lakše liječenje.

Izvor: N1

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: